State of the Union is een jaarlijkse toespraak over de staat van het land (enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse Troonrede), die plaatsvindt op de laatste dinsdag van januari. De Amerikaanse president noemde LHBT's toen hij de mensenrechtensituatie in de VS besprak. Obama: 'Dat is waarom we vrijheid van meningsuiting beschermen [...] waarom we de vervolging van vrouwen, religieuze minderheden of mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn veroordelen. We doen deze dingen niet alleen omdat het de juiste dingen zijn om te doen, maar omdat ze uiteindelijk onze veiligheid verbeteren.'

Clinton
Ex-president Bill Clinton was de eerste president die homoseksuelen in een toespraak noemde en Obama is nu de eerste die ook expliciet lesbiennes, biseksuelen en transgenders noemt. Die laatste groep heeft in 2014 veel aandacht gekregen, onder andere door de dood van Leelah Alcorn, die in internationale media werd belicht.

De president prees ook de toename van het aantal staten dat het ‘homohuwelijk’ gelegaliseerd heeft. ‘Ik heb Amerika van haar mooiste kant gezien…. Ik heb iets als het ‘homohuwelijk’ zien veranderen van een probleem dat ons uit elkaar dreef in een verhaal van vrijheid.' Obama was in 2012 de eerste Amerikaanse president die een positief standpunt innam over het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht. 

Bron: Pinknews