Als iemand al bekend is met Koreaanse muziek, komt vaak het stereotype van jonge jongens in te strakke regenboogbroeken naar boven. Terwijl dit ook zeker een onderdeel is van het populaire KPOP-genre, heeft Zuid-Korea veel meer te bieden. We hebben een selectie gemaakt van verschillende genres: rock, rap, alternatief en mainstream. De Zuid-Koreaanse muziekscene is immers net zo divers als die van ons.

K.Will (Ballads)

Kim Hyung-Soo, beter bekend onder zijn artiesten naam K.Will, staat bekend om zijn ballads en krachtige stem. Hij heeft veel nominaties en prijzen op zijn naam staan. Bovenstaand nummer is misschien wel de opmerkelijkste hit uit zijn hele carrière. Het gay-getinte verhaal in de videoclip is uniek in zijn soort in het toch nog conservatieve Zuid-Korea. Mocht je meer van K.Will willen horen kunnen we je 'Day 1', 'I need you' en 'You don't know Love' aanraden.

Jambinai (alternatief)

Is het rock? Is het metal? Is het jazz? Jambinai is moeilijk in één muzikaal hokje te plaatsen. Met traditionele Koreaanse instrumenten weet deze groep muziek te maken die uniek in haar soort is. Afgelopen jaar waren ze nog te zien in Patronaat te Haarlem. Meer van Jambinai? Luister eens naar het bijna 12-minuten-durende 'Connection' of het ruigere 'Grace Kelly'. 

2NE1 (Pop/R&B/Hiphop)

2NE1, uitgesproken als ‘twenty-one’, is een van de bekendste girl groups in Zuid-Korea met 8,5 miljoen likes op Facebook en 2,6 miljoen volgers op YouTube. Ze staan bekend om hun krachtige en excentrieke nummers. Mocht bovenstaand nummer je bekend voorkomen, ‘I am the best’ wordt gebruikt in reclames voor Microsoft. 2NE1 lid CL zal overigens binnenkort te vinden zijn in Amerika, ze is namelijk bezig met een Amerikaans debuut. Ze zal hiervoor samenwerken met Scooter Braun, de man achter Justin Bieber, Ariana Grande en Psy. Ze was (samen met BIG BANG's G-dragon) ook te horen in Skrillex’ track ‘New Vibe’. Mocht je meer willen horen van 2NE1, dan kunnen we je ‘Come Back home’, 'Ugly' of CL's solo track 'Baddest Female' van harte aanraden. 

Boyfriend (Pop)

BOYFRIEND kreeg snel naamsbekendheid toen bleek dat er een tweeling in de groep zat wat menig meisjeshart sneller deed kloppen. Toen twee van de bandleden zoenden voor een TV-show (één met pruik op), kregen ze nog meer bekendheid onder KPOP-fans. De stijl van de muziek en muziekvideo's gaat van zoetsappig naar stoer met veel heupbewegingen en (te) strakke broeken. De band trekt voornamelijk volle zalen in Japan maar heeft voor volgend jaar al een tweede Amerikaanse tour aangekondigd. Mocht je meer willen horen van deze zes jongens, luister dan eens naar het zoete ‘On&On’, het recentere 'WITCH' of het langzamere 'White out'. 

Jaejoong (Rock/Pop)

Kim Jaejoong is een begrip in Zuid-Korea. Hij maakte eerst deel uit van de immens populaire boyband TVXQ, maar verliet de band met twee andere leden van TVXQ na veel conflicten en is nu lid van het driekoppige JYJ. Zijn solocarrière startte pas echt begin 2013 met de release van zijn eerste mini-album I/MINE. Jaejoong is tevens als acteur te zien in menig Koreaans dramaserie. Mocht je meer willen zien en horen van Jaejoong: 'Just another girl' of 'All Alone' zijn aanraders.

Jay Park (Hiphop/Rap/Pop)

Park Jaebeom, beter bekend als Jay Park, is een Amerikaanse rapper met Koreaanse roots die zijn eigen platenlabel ‘AOMG’ heeft opgezet. Hij werd bekend als lid van boyband 2PM maar werkt nu aan zijn eigen albums en label. Jay Park trad in september 2013 nog op in Amsterdam en trok fans vanuit Nederland, Duitsland, Engeland en België. Andere goede nummers van Jay Park zijn onder andere 'So Good', 'Metronome', 'Welcome' of het fijne (Engelse!) 'Do what we do'.

Girls' Generation (Pop)

Girls Generation, ook wel bekend als SNSD, begon in 2007 als negenkoppige girlgroep. Inmiddels zijn ze met z'n achten, maar ze zijn nog steeds immens populair. In 2014 stonden ze bovenaan de girlgroup lijsten met album verkopen en digitale verkoop van hun muziek. Het nummer ‘Gee’ uit 2009 is een van de bekendste KPOP-nummers wereldwijd. Maar SNSD heeft veel andere goede nummers zoals 'Mr. Mr.', 'The Boys' en 'Oh!'. Bereid je voor op veel lange benen, sexy danspasjes en zoete kleurtjes!

EXO (Pop)

Het (ooit) twaalfkoppige EXO bestaat uit EXO-K en EXO-M en brengt haar nummers in het Koreaans en Chinees (Mandarijn) uit. De band is immens populair in Zuid-Korea en China, speelt in fast-food commercials, en verschijnt regelmatig met een schandaaltje in het nieuws (inmiddels zijn twee leden van EXO er al vandoor en is het volgens bronnen slechts wachten tot een derde er de brui aan geeft). EXO heeft ondanks de traditionele boyband-problemen wel goede nummers, zo zijn 'Overdose', 'Wolf' en 'History' zeker een kijkje waard.

Er zijn natuurlijk nog veel meer artiesten die het bekijken waard zijn. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen, kijk dan eens naar SHINee (pop), Outsider (rap/DJ), IU (Ballads/Pop), BIG BANG (Pop), Robin Hoon (DJ) of F(X) (Pop).