Ik weet dat ik vorig jaar zuur en negatief begon en The Common Linnets ‘een ietwat saaie countrymeid en ditto kornuit’ noemde. Met m’n staart tussen m’n poten kwam ik daar vlak na de eerste halve finale op terug. Wat een fenomenaal camerawerk, wat een zuivere zang! Tijdens de finale hoopte ik dan ook dat Nederland of Oostenrijk het Songfestival zou winnen: Nederland vanwege de originaliteit en toch ook een beetje nationale trots, Oostenrijk vanwege het krachtige statement dat Conchita Wurst met haar overwinning zou kunnen maken in landen als Rusland, Oekraïne en Hongarije.

Toch kan ik ook dit jaar niet anders dan vrezen voor het ergste. Trijntjes Traincha's 'Walk Along' is misschien nét goed genoeg voor een plekje in de finale, maar beter dan dat gaat het volgens mij echt niet worden. Tenzij er qua act, jurk of regiewerk iets wordt bedacht dat zó prachtig is dat het de aandacht voldoende afleidt van het nietszeggende zeiknummer. Maar natuurlijk zou ik het prachtig vinden om op 23 mei weer een ‘mea culpa’-achtig stuk te kunnen schrijven, als we stiekem toch winnen of heel hoog eindigen. Je blijft tegen beter weten in toch hopen op het beste.

Check hier Trijntjes Traincha’s live-optreden bij The Voice of Holland:

Op 28 februari kiest Finland hun inzending voor 2015. De meest opvallende kanshebber is (en ik zeg dit met al het respect van de wereld) het Finse antwoord op de Jostiband: Pertti Kurikan Nimipäivät. Hun nummer 'Aina mun pitää' (wat dus níet ‘een van mijn pitabroodjes’ betekent, maar ‘ik moet altijd’) is punkrock, en hoewel het totaal mijn genre niet is, klinkt het nummer niet eens zo slecht. Dus het zou zomaar kunnen dat Finland dit jaar weer een Lordi pullt en deze band naar Wenen stuurt (check hier ook een fijne mini-docu over de band).

Dit jaar doet Amber Bondin mee voor Malta. Daar is ze vast erg blij mee, want sinds 2011 doet ze al ieder jaar mee met hun nationale Songfestival, en in 2012 mocht ze mee naar 'mensenrechtenparadijs' Bakoe om daar backing vocals te verzorgen voor Kurt Calleja. Haar nummer 'Warrior' is niet heel bijzonder, en ook niet bijzonder goed gezongen, maar met de achtergrondvisuals, en Ambers Beyoncé-esque grommen zit het wel goed. Fijn ook dat we tegen het einde van het filmpje meer inzicht krijgen in de ontbijtgewoonten in Malta, dankzij een advertentie voor Belavita ontbijtliga’s.

Macedonië stuurt de 31-jarige Daniel Kajmakoski, die het nummer 'Lisja Esenski' (‘herstbladeren’, mooi hè?) gaat zingen. Daniel blijkt eigenlijk vanaf z’n zesde al in Oostenrijk te wonen en deed daar, net als Conchita Wurst overigens, mee aan het tv-programma Starmania. Dat zal hem vast wat Oostenrijkse stemmen opleveren. Verder ben ik totaal geen fashionexpert, maar volgens mij zijn die gele schoenen een no-go.

Zanger Uzari, bijgestaan door violiste Maimuna, heeft nu al een gimmicky act met videoprojecties en neppe holograms (kunnen we die vanaf nu ‘fauxlograms’ noemen?). Ze vertegenwoordigen samen Wit-Rusland met het nummer 'Time'. Niet heel erg slecht, maar dat ‘ha haaaa’ in het refrein gaat wel vrij snel op je zenuwen werken. Ook leuk dat Maimuna zo gepassioneerd viool speelt, maar ik vraag me af of dat tijdens de (halve) finale in mei ook het geval zal zijn. In het reglement staat iets als ‘artiesten treden live op, vergezeld van een vooraf opgenomen opname waar geen vocalen op mogen voorkomen’, maar er staat niets over live instrumenten op het podium. Hoe deed Alexander Rybak dat eigenlijk toen hij in 2009 won met 'Fairytale'? En hoe zit het met die knappe fluitist van Emmelie de Forest, twee jaar geleden? Was zijn fluit eigenlijk wel ingeplugd? Zoveel vragen!

Tot volgende keer!