De makers en cast van de NCRV-jeugdtelevisieserie SpangaS krijgen de Bob Angelo Penning omdat ze volgens het COC een hele generatie jongeren hebben opgevoed met respect voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). SpangaS bereikt dagelijks honderduizenden jongeren. 

De serie, die zich afspeelt op een middelbare school, besteedt sinds het begin uitgebreid, respectvol en op vanzelfsprekende wijze aandacht aan LHBT’s. In de eerste seizoenen volgde SpangaS de coming-out en relaties van de homoseksuele leerling Flip. De afgelopen jaren speelt de lesbische Charley een belangrijke rol. Onlangs zoende ze voor het eerst met een meisje. Flip en Charley zijn rolmodellen voor een generatie jongeren.

Diverse SpangaS-acteurs – waaronder Jasper Gottlieb en Hassan Slaby – zetten zich ook privé in voor LHBT-acceptatie, bijvoorbeeld door belangeloos mee te werken aan filmpjes van www.gaystraightalliance.nl.

Judith Schuyf
Judith Schuyf ontvangt de Bob Angelo Penning voor haar bijna levenslange inzet voor LHBT-emancipatie. Volgens het COC behoort Schuyf tot de absolute voorhoede van de Nederlandse LHBT-beweging.

Schuyf was in de jaren tachtig één van de grondleggers van Homostudies aan de Universiteit van Utrecht. Daar schreef ze Topje van de ijsberg (1984), een eerste inventarisatie van LHBT-discriminatie in Nederland en aanzet tot maatschappelijk en politiek debat. Talloze onderzoeken en publicaties volgden, waaronder het veel geciteerde Geweld tegen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen (2009).

Met wetenschappelijk onderzoek en concrete initiatieven droeg Schuyf bij aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, roze ouderen, transgenders, acceptatie in de sport en suïcidepreventie onder LHBT-jongeren. Ze vervulde bestuursfuncties bij o.a. Homosport Nederland, Rotterdam Verkeert en boekhandel Vrolijk.

Mede dankzij een voorstel van Schuyf besloot de Nederlandse regering in 2003 tot het uitkeren van 1,6 miljoen euro compensatiegelden voor de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2006 adviseert ze gemeenten en andere overheden over LHBT-beleid bij kenniscentrum Movisie. Op 1 januari 2015 ging zij met pensioen. Vorig jaar december ontving Schuyf een Koninklijke onderscheiding voor haar werk.

Bob Angelo Penning
Bob Angelo was de schuilnaam van Niek Engelschman, de oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Bob Angelo Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Erwin Olaf, Paul de Leeuw, Hans van Manen, Joke Swiebel, Henk Krol, Marjan Sax, Boris Dittrich, Andreas Burnier en Arie Boomsma.

Oproep aan Eerste Kamer
In haar nieuwjaarsspeech riep COC-voorzitter Tanja Ineke de Eerste Kamer op om op 3 maart de enkele-feitconstructie af te schaffen. De Senaat behandelt die dag een wetsvoorstel met die strekking. Met de enkele-feitconstructie kunnen religieuze scholen openlijk lesbische, homo- en biseksuele leerlingen en docenten van school sturen. Het COC voerde 21 jaar lang actie tegen deze wet en verzamelde in 2009 30 duizend handtekeningen voor afschaffing.

Bron: COC / Foto's: Annemieke van Togt (SpangaS) Movisie (Judith Schuyf)