Het is voor het eerst dat er twee mannen met elkaar in het boerenhuwelijksbootje stappen. Op 16 februari treden Angelo Verhoeven en Paul Wuits in het ‘onecht’. De dresscode: roze. Als cadeau wil het echtpaar graag een donatie voor de 50-jarige Fanfare Alem.

Boeren-wat?
De eerste vermelding van een boerenbruiloft komt uit 1582, in Dresden. Daar verbond de Saksische vorst August een boer en een boerin in het ‘onecht’. Dat was ook geen echte bruiloft en het betrof ook geen echte boeren. De boer en boerin waren van adelijke stand, maar geloofden dat door deze rolwisseling het boze oog werd afgewend. De mensen geloofden dat ze tijdens de lente zouden worden gestraft voor hun falen van het vorige jaar. Door zich te verkleden als boeren dachten ze dat ze de straffen van de goeden zouden ontlopen (en de boeren die zich verkleedden als mensen van adel zouden de volle laag krijgen).

Tegenwoordig maakt de boerenbruiloft deel uit van veel lokale tradities, en per vereniging wordt het anders gevierd. De bruid en bruidegom (of, in dit geval, bruidegom en bruidegom) hoeven ook niet een echt paartje te zijn, zolang ze maar van het ‘vastelaovend’ (carnaval) houden.

Bron: Brabants Dagbladvastelaovendinlimburg