Word je anno 2015 als acteur nog steeds gevraagd hoe het is om als hetero man een homorol te spelen?
Ja! En het is zo’n saaie vraag, die steeds maar gesteld wordt. Soms wordt het anders verwoord, maar het komt uiteindelijk altijd op hetzelfde neer. Ik vind het grappig als mensen verbaasd zijn wanneer ze erachter komen dat ik hetero ben. Alsof je homo moet zijn om een homorol te kunnen spelen. Een paar jaar geleden speelde ik Hamlet, dat lukte me ook gewoon zonder mensen te vermoorden. Als je acteert baseer je een rol op persoonlijke ervaringen en de rest vul je aan met research en je fantasie. Dus zo doe ik het. Ik hoef niemand te vermoorden, of een triootje te hebben om een personage te begrijpen, snap je?

Er is vanuit de homogemeenschap best gemixt gereageerd op de serie. De een vindt het fijn dat homo’s eindelijk op de juiste manier in beeld worden gebracht, de ander herkent zich er juist totaal niet in. Wat voor reacties heb je zoal gehad?
Tijdens het filmen van het tweede seizoen in San Francisco waren we een soort plaatselijke beroemdheden. Dat was erg leuk! Soms filmden we een scène op straat en dan moesten we halverwege stoppen omdat mensen onze namen riepen. Ik heb vooral positieve reacties gekregen, met name in San Francisco. Ze vatten het daar erg persoonlijk op, alsof het een weergave is van hoe het is om als homo in San Francisco te wonen. Natuurlijk is het onmogelijk om de hele LHBT-gemeenschap tevreden te stellen, omdat die zo divers en versplinterd is. We focusen ons op deze specifieke groep mensen, en naarmate de serie vordert breiden we dat universum stukje bij beetje uit. Hopelijk zijn er individuele verhalen waarin mensen zich in kunnen herkennen, ongeacht wat hun afkomst of seksuele voorkeur is.

De serie zal ongetwijfeld ook door hetero’s gezien worden en hopelijk hun horizon iets verbreden. Waren jullie je daar bewust van tijdens het maken van de serie?
Ik ben me daar ontzettend bewust van. Ik ben naar een erg conservatieve jongensschool in Miami gegaan, waar veel mensen van Cubaans-Amerikaanse afkomst wonen. Ik ben eerste generatie Cubaan-Amerikaan, dus die omgeving heeft me echt gevormd. Ik had als kind veel vrienden die homo waren, vanaf m’n vijfde deed ik theater, mijn moeder is danseres, twee van mijn drie zussen dansen, dus ik heb altijd contact gehad met die cultuur, en ik ging met een hoop lesbische meiden om. Dus ik stond op jonge leeftijd al voor veel open. Maar dat was niet het geval voor sommige familieleden en jongens waar ik mee op de middelbare school zat. Ik heb vaak genoeg jongens verdedigd die gepest, gemarteld en uitgelachen zijn vanwege hun seksuele voorkeur, en daardoor werd ik zelf ook gepest, gemarteld en uitgelachen. Dus het voelt voor mij enorm persoonlijk. Ik wil niet zeggen dat ik hetzelfde heb meegemaakt als sommige homomannen in Miami die nog in de kast zitten, maar ik heb er wel van kunnen proeven en het was echt verschrikkelijk. Ik voel me enorm verantwoordelijk. Niet alleen richting de LHBT-gemeenschap, maar ook naar latino’s die opgroeien in een gemeenschap waar hun vader ze onderdrukt, waarin ze niet zichzelf kunnen zijn. Hopelijk kijken ze naar een show als Looking en zien ze personages zoals Agustín of Richie, herkennen ze zichzelf in hen, en krijgen ze daardoor voldoende moed en zelfvertrouwen om zichzelf te kunnen zijn. Dat zou huge zijn. Ik ben erg trots dat ik daar onderdeel van uitmaken. Deze show wordt ook in het buitenland veel bekeken, en dat is natuurlijk te gek. Ik ben blij dat we over de hele wereld mensen kunnen bereiken.

Wat kunnen we van het nieuwe seizoen verwachten?
In het nieuwe seizoen kijken we verder naar de liefdesdriehoek tussen Patrick, Kevin en Richie. Ik vind het zo tof dat je soms denkt dat Patrick en Kevin heel goed bij elkaar passen, maar dan zie je ineens Patrick en Richie weer samen en lijken zij juist een heel goed stel te vormen. Het is niet alsof je duidelijk een kant op pusht, het is juist 50/50 en je weet niet zo goed wie op lange termijn de beste man voor Patrick zal zijn. Doris krijgt een verhaallijn waarbij ze verliefd wordt op iemand. Natuurlijk wordt de relatie tussen Dom en Lynn verder verkend, maar we belichten juist ook wat er gebeurt in de vriendschap tussen een homoman en zijn beste vriendin, als zij ineens verliefd wordt op iemand. Dat is emotioneel en prachtig, de twee zijn samen erg explosief. Volgens mij is die verhaallijn superherkenbaar. Agustín was aan het einde van seizoen een alles kwijtgeraakt, veel drugs, geen werk meer, geen behoefte om aan het echte leven te beginnen. In het tweede seizoen ontmoet hij Eddie, een leuke beer met hiv. Ze worden bevriend, hebben vrij veel chemie samen, en dat blijft zich het hele seizoen ontwikkelen. Daardoor leert Agustín zichzelf meer open te stellen. Ik denk dat kijkers die in het eerste seizoen echt een hekel aan hem hadden, hem in het tweede seizoen misschien van een andere kant gaanzien. De dynamiek van hun relatie, en hoe het is om te daten met iemand die hiv heeft, dat is anno 2015 echt een actueel onderwerp.

Tekst: Martijn Tulp / Foto's: HBO Nederland

Looking is iedere maandagavond op HBO te zien om 21:30 uur. Seizoen 1 van Looking is nú verkrijgbaar op dvd!

De nieuwe Membergift!
Iedereen die nú Gay.nl Member wordt voor een jaar ontvangt seizoen 1 van HBO's Looking gratis thuis. Let op: zolang de voorraad strekt, op=op, weg=weg! Dus wees er snel bij! Een Membership kost € 59,95 (omgerekend nog geen 5 euro per maand). Prima te doen dus! 

Wat maakt een Goldmembership ook alweer zo leuk?
Als Gay.nl Member kun je onder andere zien wie er vijf keer per dag op je profiel kijkt, maar je nooit durft aan te spreken. Je kunt zien wie je fans zijn bij HotOrNot. Alle banners kun je uitzetten en de expliciete foto's kun je juist bekijken. Daarnaast kun je andere gebruikers blokkeren, onopgemerkt over de site sluipen met behulp van de incognito-functie.

Enkele andere voordelen:

  • voorrang bij winacties
  • gratis credit voor de spotlight
  • de uitgebreide zoekfunctie
  • je vriendenlijst verbergen
  • je profielnaam aanpassen
  • onbeperkt favorieten toevoegen

Wil je ook gebruik maken van alle voordelen die het Gay.nl Membership biedt? En wil je ook nog de Looking dvd als Membergift* ontvangen? Klik dan hier om je Membership te activeren!

* Membergifts worden enkel verstrekt bij een jaarabonnement