In de nacht van 24 januari werd de 46-jarige Boudewijn in Amsterdam in elkaar geslagen toen hij na zijn werk in gayclub The Warehouse naar huis ging, zo meldde Het Parool zondag. Twee jongens sloegen, schopten en beroofden hem en scholden hem uit voor ‘vieze, vuile flikker.’ De politie is op zoek naar getuigen van dit voorval.

Nuance
Marja Lust van politienetwerk Roze in Blauw zei vanmiddag tegen Gay.nl dat het incident toch meer een gewelddadige straatroof lijkt te zijn geweest, waar een homoseksuele man slachtoffer van is geworden, dan dat het motief ‘homohaat’ zou hebben geleid tot zijn mishandeling. ‘Dat is een belangrijke nuance, en een belangrijk verschil met hoe de zaak nu in de media komt’, aldus Lust.

Dit neemt niet weg dat het uitschelden voor ‘vieze vuile flikker’ ervoor kan zorgen dat er bij dit soort incidenten sprake is van een ‘discriminatoir aspect’. Dat betekent dat er bij aanhouding van de daders niet alleen ‘diefstal met geweld’ ten laste kan worden gelegd, maar dat er door het ‘discriminatoir aspect’ ook sprake kan zijn van een strafverhoging.

Taxirit
De Telegraaf meldt vandaag dat in dezelfde nacht een 21-jarige bezoeker van een gaycafé aan de Amstel zou zijn beroofd en gemolesteerd tijdens een taxirit naar huis. Roze in Blauw onderzoekt ook deze zaak, en zegt morgen meer informatie naar buiten te brengen. ‘We zijn op dit moment aan het onderzoeken in hoeverre dit incident daadwerkelijk homogerelateerd is. Hierbij zal ook worden onderzocht wat het motief van de mishandeling of beroving lijkt te zijn geweest.'

Op zondagavond 25 januari werd de 53-jarige treinconducteur Bert tijdens zijn werk in de buurt van Eindhoven bewusteloos geslagen, nadat hij was uitgescholden voor ‘vuile flikker’, meldt het Eindhovens Dagblad.

Signaal
‘Het zijn opnieuw diep trieste toevoegingen aan de lange lijst van geweld tegen homo’s waarbij haat het motief lijkt’, reageert Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland. ‘Het is tijd voor een duidelijk signaal. Wij willen dat minister Opstelten de wettelijke straffen op discriminerend geweld verhoogt. Scholen moeten serieus aan de slag met voorlichting om geweld en vooroordelen tegen LHBT’s te voorkomen.’

Roze in Blauw is van mening dat er bij beide incidenten goed gekeken moet worden in hoeverre de seksuele voorkeur van de slachtoffers een rol speelde, voordat er gesproken wordt over antihomogeweld. ‘Het zou jammer zijn als stemmingmakende berichtgeving de mensen angst aanjaagt’, aldus Lust.

Melden
De landelijk COC-voorzitter roept LHBT’s die het slachtoffer zijn van geweld op om altijd aangifte te doen. ‘Want alleen dan kan de politie het geweld aanpakken.’ Aangifte doen kan onder meer bij de gespecialiseerde agenten van Roze in Blauw.

Ook als je alleen te maken krijgt met verbaal geweld, is het aan te raden om dit te melden. ‘We spreken op juridisch gebied dan van belediging’, legt Lust uit. ‘We roepen mensen ook op om daar zero tolerance tegen te hebben, en ook dat soort dingen bij ons te melden.’ Melden kan ook zonder aangifte te doen. Roze in Blauw geeft aan dat zo in kaart gebracht kan worden wat de sfeer in de stad is, en dat meerdere meldingen in een bepaald gebied bijvoorbeeld zouden kunnen leiden tot cameratoezicht.

Zeven op de tien LHBT’s krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld wegens hun seksuele- of genderidentiteit. Vorig jaar bleek dat het aantal meldingen van geweld en discriminatie tegen LHBT’s in Nederland de afgelopen jaren verdubbelde, van 623 naar 1.143 gevallen per jaar. Naar aanleiding daarvan beloofde minister Opstelten aan COC Nederland dat de aanpak van anti-LHBT geweld in de periode 2015-2018 topprioriteit van de landelijke politie wordt.

Poll
We zijn erg benieuwd wat de recente berichten over mogelijk antihomogeweld doet met het gevoel van veiligheid op straat. Vul onze poll in om jouw mening te laten horen!

Bron: Coc.nl / eigen verslaggeving
Foto: politie.nl