In Jamaica leven veel LHBT's in het riool. Om in leven te blijven zijn ze vaak genoodzaakt om te stelen. Het Volkskrantartikel 'Schuilen voor homohaat in de riolen van Kingston' omschrijft de leefomstandigheden van leden van Gully Queens. Dit is een wisselende groep van rond de vijftig homo's, travestieten en transgenders die in een riool in hoofdstad Kingston wonen. De LHBT's zijn jong: tussen de 14 en 25 jaar. De meesten van hen zijn op straat beland nadat ze door hun familie zijn verstoten. 

Aan het woord komt o.a. Campell. 'Kijk', zegt hij, en laat een groot, rafelig litteken zien op zijn arm. 'Toen mijn broer erachter kwam dat ik homo ben, ging hij me met een machete te lijf.'

In het artikel staat dat Campbell 12 was toen hij vertrok. Hij bivakkeerde een tijdje in kraakpanden en woont sinds zes jaar in het riool. Maar ook daar is hij ongewenst. Voorbijgangers jouwen de jongeren uit en bekogelen hen met afval en stenen. De politie jaagt hen op en verbrandt de stukken karton waar ze 's nachts op slapen. 'Ze zeggen dat we onethisch zijn', zegt Campbell. Zijn handen zijn vies, de knokkels kapot. 'Ze vinden dat we dood moeten.'

In Jamaica is anale seks verboden. Er staat maar liefst tien jaar gevangenisstraf en dwangarbeid op. Een man die poogt een andere man tot seks te verleiden kan daarvoor drie jaar krijgen, en het is verboden voor volwassen mannen om in het openbaar fysieke genegenheid voor elkaar te tonen. De wetten stammen uit 1848, de tijd dat de Engelsen de scepter zwaaiden op het eiland.

In de praktijk belandt er vrijwel nooit iemand in de gevangenis voor het hebben van anale seks, maar de wetgeving legitimeert geweld tegen seksuele minderheden, zowel door de politie als door burgers. Uit een in oktober gepubliceerd onderzoek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch blijkt dat geweld tegen LHBT's wijdverspreid is in Jamaica, en vrijwel altijd onbestraft blijft.

Bron: De Volkskrant