'Ik snap dat je niet iemand die bij de Gay Parade op een boot staat naar reformatorische scholen moet sturen. Dat komt niet aan. Maar het is wel van belang dat homo's zich in alle gemeenschappen veilig voelen en daar is nog veel werk te doen. Daarom zoeken we ambassadeurs die aansluiten bij de leefwereld in verschillende gemeenschappen', aldus de minister in een verklaring.

Bussemaker benadrukt dat ze gemeenschappen of scholen niks wil opleggen. De homo-ambassadeurs komen er na recent onderzoek waaruit bleek dat homoseksualiteit nog nauwelijks geaccepteerd wordt in orthodox-islamitische of streng christelijke milieus. De meerderheid van de strenggelovign in Nederland keurt homoseksualiteit af. Zo'n 53 procent van de moslims en 58 procent van de strenggelovige protestanten (buiten de Protestantse Kerk Nederland) zou homoseksualiteit 'verkeerd' vinden.

Het idee om ambassadeurs in te zetten sluit aan bij een eerder voorstel van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel om te werken met 'mensenrechtenambassadeurs' binnen conservatief religieuze kringen. De Kamer debatteert binnenkort met Bussemaker over de homo-ambassadeurs.

Bron: Het Parool en Nieuws.nl