De winnende foto is onderdeel van een groter project van Mads Nissen met als titel: Homofobie in Rusland. De fotograaf werkt voor het Deense dagblad Politiken. We zien Jon en Alex, een Russisch koppel, die knus bij elkaar zijn in een kamer waarvan de gordijnen gesloten zijn. Ze houden elkaars handen vast.

Het leven voor LHBT's wordt in Rusland steeds moeilijker, zegt de jury van de World Press Photo. 'Seksuele minderheden worden geconfronteerd met wettelijke en sociale discriminatie, intimidatie en zelfs geweld van conservatieve, religieuze en nationalistische groeperingen. Terroristen gebruiken vandaag de dag aanschouwelijke beelden voor propaganda. Wij moeten reageren met werk dat meer subtiliteit en intensiteit in zich heeft en dat meer doordacht is', aldus jurylid Pamela Chen. 

Het was de 58ste editie van de meest prestigieuze fotografiewedstrijd ter wereld. Er deden 5692 professionele fotografen van over de hele wereld mee. De winnende foto's zijn vanaf 18 april te zien op een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en reizen daarna de wereld rond.

Wat vinden jullie van de winnende foto?
©Mads Nissen