Je kunt het zo gek niet bedenken of de sport is vertegenwoordigd: korfballers, handballers, voetballers, wielrenners, roeiers en schaatsers. Zwemmer Johan Kenkhuis en turner Epke Zonderland aarzelden geen moment om met hun gespierde lichamen te poseren. Broeksma: ‘Ik begin een shoot altijd rustig om de sporter wat te laten wennen. Het leukste is als ze binnenkomen en zich direct al beginnen uit te kleden: zo van: dat interesseert me niks hoor, geen probleem!’ 

Over de totstandkoming van het boek vertelt hij: ‘Ik heb een fotocolumn in Dagblad van het Noorden en had na 150 afleveringen van mijn sportieve column genoeg materiaal om wel drie boeken te maken. Dit was voor mij het moment!’ Het is een totaaloverzicht geworden van de bijna tweehonderd sporters die hij de afgelopen jaren voor de lens had op een ‘veelal lichamelijke en geregisseerde manier waar elders nog om gegiecheld zou worden’. Je blijft kijken en ontdekken, of je de geportretteerden nu kent of niet. ‘Het is een beetje “van mij” geworden, niemand vond het vervelend zich zo bloot te geven’ zegt Broeksma trots.

Indrukwekkende spierbundels van naakte mannen spatten van de pagina’s af. De foto’s van de Groninger sportploeg Groninger Giants zijn zo ongelooflijk opwindend dat ze maar niet van je netvlies willen verdwijnen. Dat geldt ook voor de volleyballers Donitas Heren en de jonge Mark Bult. Het boek biedt een uitstekende combinatie van geilheid en kunst. De krachtige beeldtaal die Broeksma gebruikt spreekt tot de verbeelding.

Broeksma’s succesvolle boek Dubbelaars, waarin 50 + 1 stoere mannen zich gekleed en ongekleed lieten fotograferen, is ook nog steeds verkrijgbaar. 

Hemd van het lijf is onder andere te koop bij Boekhandel Vrolijk (Paleisstraat 135, Amsterdam) of via de website: www.vrolijk.nu.