Anne-Mieke Vandamme van de Universiteit van Leuven werkt samen met Cubaanse artsen om de recente uitbraak te bestuderen. ‘We werken al langer samen met Cuba, en plaatselijke artsen constateren daar steeds meer gevallen van patiënten die abnormaal snel aids ontwikkelen’, aldus Vandamme. ‘Het gaat bij deze groep om mensen die recentelijk geïnfecteerd zijn. Dat weten we, omdat ze een of twee jaar eerder nog een negatieve uitslag op hun hivtest kregen’.

Normaal gesproken verandert een onbehandelde hiv-infectie pas na acht tot tien jaar in aids, afhankelijk van de sterkte van het immuunsysteem van de geïnfecteerde. In Nederland komt het tegenwoordig niet meer zo vaak voor dat mensen zó lang met hiv blijven rondlopen dat het virus de kans krijgt om zich tot aids te ontwikkelen.

CRF19, dat een combinatie is van hiv subtypes A, D en G, reageert gelukkig nog wel op medicijnen die hiv onderdrukken. Het probleem zit hem dus vooral in een tijdige diagnose. Vanwege de snelle ontwikkeling van het virus zijn sommige mensen er simpelweg te laat bij, waardoor de ontwikkeling tot aids niet meer te stoppen is.

Hanna Bos, arts M&G infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland: ‘Voor vrijwel alle virussen geldt dat er meer en minder virulente stammen bestaan. Het onderzoek is wetenschappelijk interessant, maar geeft geen reden tot paniek. Het bevestigt vooral het belang van veilig vrijen en regelmatig testen. Wanneer iemand er op tijd bij is, kan hij of zij met de bestaande hiv-medicatie goed worden behandeld.’

Bron: Voice of America / Soa Aids Nederland