Op 3 maart aanstaande besluit de Eerste Kamer over een wetsvoorstel tot afschaffing van de enkele-feitconstructie, dat werd ingediend door D66-Tweede Kamerlid en voormalig COC-voorzitter Vera Bergkamp. Zij deed dit met steun van Tweede Kamerleden van VVD, PvdA, SP en GroenLinks.

Enkele-feitconstructie
Religieuze scholen mogen LHB’s volgens de enkele-feitconstructie niet wegsturen op grond van het ‘enkele feit’ van hun seksuele voorkeur, maar wel op grond van zogenaamde ‘bijkomende omstandigheden’. Zo ontsloeg een orthodox-gereformeerde basisschool in Oegstgeest met een beroep op dit wetsartikel in 2011 docent Duran Renkema, toen hij een relatie kreeg met een man.

Het COC strijdt al 21 jaar tegen de enkele-feitconstructie, sinds het artikel in 1994 werd opgenomen in de Algemene wet gelijke behandeling. In 2009 tekenden 30 duizend mensen – waaronder prominenten als Paul de Leeuw, Erwin Olaf en Linda de Mol – een COC-petitie tegen het wetsartikel.

Nederland is reeds over de enkele-feitconstructie op de vingers getikt door de Raad van Europa, de Europese Commissie en het College voor de Rechten van de Mens.

Open brief
In haar brief aan de Eerste Kamer schrijft het COC dat de enkele-feitconstructie leidt tot een voortdurend gevoel van onveiligheid bij lesbiennes, homo’s en biseksuelen (LHB) op religieuze scholen. De belangenorganisatie haalt een homoseksuele docent aan, die beschrijft hoe bang en onveilig hij zich voelt op zijn orthodox-gereformeerde basisschool met 'het zwaard van Damocles' van ontslag dat hem door de enkele-feitconstructie altijd boven het hoofd hangt.

De enkele-feitconstructie is de laatste kwestie uit het oude Roze Stembusakkoord die nog actie behoeft. November vorig jaar pleitten COC-voorzitter Tanja Ineke en haar collega Philip Tijsma in NRC Next vast voor een nieuw Roze Akkoord, met vijf nieuwe beloften.