Recyclen is goed voor het milieu, daarom doet Estland dit jaar hun állerbeste imitatie van The Common Linnets. Compleet met zanger/zangeres die lekker dicht bij elkaar staan opgesteld én iemand in de regiekamer heeft ook nog eens een knopje gevonden waarmee je het beeld zwart/wit kunt maken! Je waant jezelf zo in de jaren 50. Maar ook weer niet.

De prima (maar niet heel spannende) Deense inzending, Anti Social Media, doet als band hun naam niet helemaal eer aan. En gelukkig maar, want hun best wel hete gitarist Nikolaj zit gewoon op Facebook en heeft daar allemaal hete kiekjes geplaatst. Compleet met twee Bavaria-meisjes op de backings zingt de band het makkelijke niets-aan-de-handnummer 'The Way You Are'.

Oef, Georgië stuurt een héél boze meid naar Wenen, die in de derde zin van haar liedje meteen al de titel verkeerd uitspreekt als ‘waaier’. Maar het liedje heeft wel potentie, al vraag ik me af wat ze met het vreemde dubstep-maar-toch-ook-niet intermezzo in het midden gaan doen. In het kader van ‘altijd leuk om onbekende buitenlandse tradities te ontdekken’: in Georgië blijken ze de discobollen dus in een hoekje op de grond te leggen! En ik hoop dat er in mei vlak voor de finale wat meer budget vrijkomt zodat Nina haar uitgroei kan bijwerken.

Bojana Stemanov uit Servië doet dus óók aan recyclen, want zij heeft het idee van Moldavië uit 2013 gejat en laat van alles op haar jurk projecteren. En Bojana heeft flink wat ruimte om op te projecteren, zal ik maar zeggen (en dat mág ik dus zeggen, als tevens vochtvasthoudende medemens!). Ik vind het trouwens ook niet eerlijk voor Bojana dat ze van die afgetrainde jongens en meiden om haar heen laten dartelen. Bojana sluit met het nummer ‘Ceo svet je moj’ (‘als CEO zweet je mooi’, nee grapje, ‘de wereld is van mij’) de eerste halve finale (waar Nederland en België ook in staan) af.

Bijna alles aan 'Love Injected', de inzending van Letland, is dit jaar goed: het knappe meisje, de styling, de choreografie, de visuals, het toch best wel interessante liedje. Probleem is alleen dat Aminata d’r stem ongeveer zo sterk is als een natte krant. Maar misschien weet Aminata zich voor de tweede halve finale nog met iets te injecteren waardoor ze toch iets beter uit de verf komt.

Dit keer wil ik graag afsluiten met nog een aantal bonuskijktips: op donderdag 5 maart om 20:15 uur is het Duitse nationale Songfestival, oftewel Unser Song für Österreich, te zien. En dat kun je dus gewoon op ARD (zeg maar het NPO1 van Duitsland) kijken, of online streamen. En verder kan ik de Zweedse nationale finale, Melodifestivalen, van harte aanraden. Je verstaat er niets van, maar de Zweedse show is doorgaans fantastisch en de invididuele liedjes erg goed. Sterker nog; binnenkort volgt een bonuscolumn over de Zweedse inzendingen! De finale van Melodifestivalen vindt plaats op 14 maart om 20:00 uur en is hier live te streamen.

Tot de volgende keer!