Het monument bestaat uit een tegel met inscriptie en komt op de plek op de Grote Markt in Schiedam waar de galg van Jillis stond. Volgens RTV Rijnmond is de onthulling van het monument op 9 maart.

Jillis leerde een man kennen met wie hij 'vuyle ontugt' pleegde. Zijn relatie met de man kwam aan het licht bij de Schiedamse autoriteiten doordat Bruggeman werd gechanteerd.

RTV Rijnmond op hun website: 'Zijn scharrel stuurde hem chantagebrieven, waarna Jillis vele rijksdaalders betaalde. De Schiedammer liet de brieven ook zien aan een kennis. Die ging vervolgens met het verhaal naar de schout.'

Jillis Bruggeman bekende zijn 'overtredingen', maar dit mocht niet baten. Hij kreeg de doodstraf op 53-jarige leeftijd. Op woensdag 9 maart 1803 werd hij vastgebonden aan de galg op de Grote Markt en sloeg de beul hem net zo lang met een zweep tot hij bezweek.

Gemeente Schiedam zal vanaf nu ook jaarlijks een Jillis Bruggeman-penning uitreiken aan een organisatie of een persoon die zich sterk heeft gemaakt voor emancipatie en gelijke rechten van LHBT’s. Amnesty International zal op maandag 9 maart de eerste penning ontvangen uit handen van COC-voorzitter Tanja Ineke.

Bron: RTV Rijnmond