Jem was mid-jaren 80 dé tekenfilmserie waar meisjes én jongens iedere week naar keken. Een verhaal over Jerrica, een doodgewoon meisje dat na een aanraking met haar speciale oorbellen verandert in superster Jem, met heel veel mode, showbiz, muziek én een driehoeksverhouding. O, en om te zorgen dat de jongetjes niet doorzapten, verkeerden Jem en haar Holograms aan het einde van bijna iedere scène wel in levensgevaar. Natuurlijk moest Jem haar ware identiteit altijd geheimhouden, wat vooral voor jonge gays-in-de-dop erg herkenbaar moet zijn geweest.

Volgende maand verschijnt een Jem and the Holograms-strip, waarin het Jem-universum flink is geüpdatet. Niet in het minst door het feit dat er voor het eerst homoseksuele personages in voorkomen. Kimber, de zus van Jem/Jerrica en Stormer, die in de rivaliserende band The Misfits speelt, zijn allebei ‘van de dames’ en krijgen gaandeweg hun eigen romantische verhaallijn. Schrijver Kelly Thompson vertelt: ‘We zijn absoluut bezig met LBGTQA+ personages. Jem was vroeger al ontzettend divers, maar liet zich natuurlijk wel wat beperken door de tijdsgeest en het feit dat het een tekenfilm voor kinderen was. Het is heel logisch dat een gemoderniseerde versie van Jem meer diversiteit bevat.’

‘Afgezien van Kimber en Stormer hoop ik dat we nog meer queer personages kunnen introduceren. Het is gewoon nodig. Ik zou op den duur ook wat gay Holograms- of Misfitsfans in het verhaal willen stoppen. Dat zou te gek zijn’, voegt tekenaar Ross Campbell daaraan toe.

Het eerste nummer van de strip verschijnt volgende maand. Hier, om je geheugen op te frissen, nog even de opening van de originele tekenfilmserie:

Kimber en Stromer zongen in de originele tekenfilmserie al eens samen een duet, in de aflevering waarin ze allebei rogue gingen en tijdelijk hun eigen bands verlieten:

Bron: The Advocate