Maurice Tomlinson is een van Jamaica’s meest vooraanstaande mensenrechtenactivisten. Hij is zelf homo. Wanneer foto’s van zijn huwelijk met een Canadese priester op de voorpagina van een krant verschijnen, krijgt Maurice doodsbedreigingen en is hij genoodzaakt te vluchten naar Canada.

Uit handen van de Kameroense activist Yves Yomb (in 2013 winnaar van de A Matter of ACT Award) ontvangt Tomlinson de David Kato Vision & Voice Award, voor zijn inzet voor de LGBT-gemeenschap. Ondanks de risico’s en het protest van zijn echtgenoot Tom, besluit hij naar Jamaica terug te keren en het gevecht tegen de antihomoterreur voort te zetten.

De documentaire volgt tevens het verhaal van Simone: een jonge lesbische moeder, die ternauwernood ontsnapt aan de dood wanneer homofobe schutters het vuur op haar openen. Nu staat ze voor de moeilijke keuze om Jamaica in haar eentje te verlaten of samen met haar dochter een ondergedoken bestaan te leiden.

The Abominable Crime is een aangrijpende documentaire over de ernst van de diepgewortelde homofobie in de Caribische cultuur, en hoe de slachtoffers middels moed, liefde en vastberadenheid uitstijgen boven de angst en het geweld. 

The Abominable Crime is op 21, 22, 24 en 27 maart te zien bij Filmhuis Den Haag. Het volledige programma van het festival vind je hier.