Het COC meent dat er in Nederland zo'n 300.000 homoseksuele ouderen zijn. In verzorgingstehuizen is men vaak niet op de hoogte dat er homoseksuele ouderen zijn onder de inwoners. Dit komt doordat de meeste ouderen niet uit durven te komen voor hun geaardheid. Ze zijn bang om gediscrimineerd te worden. Het gevolg is dat ze vaker in een sociaal isolement raken. 

Gay Care
Gay Care levert sinds april vorig jaar ruimdenkende verzorging en verpleging aan Amsterdamse LHBT's op leeftijd. Oprichters  zeggen in te spelen op het overheidsbeleid waarbij steeds meer zorgtaken bij familie en naasten komen liggen. Veel homo’s hebben geen kinderen, waardoor mantelzorg van die zijde niet mogelijk is, constateren zij.

Roze 50+
Behalve Gay Care is er als initiatief voor 'roze ouderen' ook Roze 50+. Dit is een samenwerkingsverband van ouderenbond ANBO en COC Nederland. Hun missie is het verbeteren van de leefsituatie van de honderdduizenden, Nederlandse LHBT-ouderen. Zij stellen dat de generatie van 70 jaar en ouder de meest kwetsbare groep vormt. Het taboe op hun seksuele geaardheid was in de tijd dat zij opgroeiden nog zo groot dat het voor velen een diep weggestopt, nooit gepraktiseerd geheim is gebleven. De meesten hebben hun volwassen leven heteroseksueel ingericht, met een huwelijk en kinderen.

Roze Salon
Een initiatief van Roze 50+ is de Roze Salon. Het is een poging om roze senioren die daar behoefte aan hebben, met elkaar in contact te brengen. Er zijn nu meer dan dertig Roze Salons in Nederland en Roze 50+ verwacht dat de interesse blijft groeien. Van leesclubs tot wandelmiddagen, er wordt elke dag wel een activiteit ergens in het land georganiseerd. Meer informatie vind je op Roze50plus.nl.