Gisteren werd bekend dat de staatssecretaris zijn functie gaat neerleggen, maar kort daarvoor verscheen nog wel het rapport 'M/V en verder' in samenwerking met het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). De onderzoekers stellen in het onderzoeksrapport dat internationale afspraken niet in gevaar komen als geslachtsregistratie wordt afgeschaft. Vanuit mensenrechtelijk perspectief zien de onderzoekers 'een stimulans voor doorbreking van de binaire geslachtsregistratie'.

'Verplichte geslachtsregistratie is onnodig en dwingt mensen in hokjes waarin ze zich niet altijd thuis voelen', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. 'Voor veel transgenders en mensen met een intersekse-conditie leidt registratie zelfs tot ernstige problemen. Wat ons betreft verdwijnen de V en de M uit officiële papieren.'

Volgens het COC voelen zo'n 650.000 Nederlanders zich niet duidelijk man of vrouw. Voor transgenders (ca. 50 duizend Nederlanders) leidt geslachtsregistratie o.a. bij de douane, de dokter en op het werk regelmatig tot onaangename confrontaties als men leeft in een ander geslacht dan geregistreerd staat in het paspoort. Kinderen met een intersekse-condititie worden soms zonder medische noodzaak geopereerd om ze maar te kunnen registreren als man of vrouw.

Volgens het COC past officiële geslachtsregistratie niet bij het streven om iedereen gelijk te behandelen. Geslachtsregistratie kan ook als inbreuk op de privacy worden ervaren: het gaat de overheid niets aan ‘wat je in je ondergoed hebt.’

Eerder sprak GroenLinks zich al uit tegen geslachtsregistratie. In de Tweede Kamer pleitten verder VVD en D66 voor afschaffing. De Tweede Kamer zal zich dit voorjaar over het WODC-rapport en de bijbehorende brief van Teeven uitspreken.

In Australië en Nieuw-Zeeland is het al mogelijk om de registratie als ‘m’ of ‘v’ te laten vervangen door een ‘x’. In het Nederlands rijbewijs staat het geslacht overigens niet geregistreerd.

Bron: Onderzoeksrapport WODC / COC