De beklaagde had via het Vlaamse OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) een poetshulp gevraagd. 'De man die door het OCMW gestuurd werd, was niet welkom enkel en alleen omdat hij homo is', zegt openbaar aanklager Bernadette Baeyens volgens Vlaamse media. De man maakte negatieve opmerkingen en herhaalde deze bij een verhoor bij de politie. Ook in een mail naar het OCMW liet hij grof zijn ongenoegen blijken over de geaardheid van de poetshulp. 'Ik moet geen homo's in mijn huis hebben.'

De man wordt vervolgd voor 'laster' en 'eerroof' en niet voor het aanzetten tot discriminatie, omdat de feiten geen openbaar karakter hebben. 'Ik begrijp dat de beklaagde het moeilijk heeft door zijn handicap. Hij heeft echter niet het recht om op die manier met mensen om te gaan. Hij ging bovendien niet in op de mogelijkheid tot bemiddeling in strafzaken. Er moet heel streng worden opgetreden. Een handicap is geen excuus', stelt het Openbaar Ministerie, dat vier maanden cel en 600 euro boete vorderde.

De Eeklonaar, die zonder advocaat verscheen, zou hebben gezegd dat de poetshulp zijn werk niet goed deed. 'Hij heeft niets gedaan in mijn huis. Hij stond in de zon aan mijn voordeur te roken en met zijn gsm te spelen. Ik was niet tevreden, moest hem vier uur betalen en vroeg hem mijn woning te verlaten. Hij wilde niet, waardoor ik grof taalgebruik gebruikte. Ik wil geen homo's in mijn huis, inderdaad, als ze hun werk niet doen. Bovendien bleef de man voor mijn huis staan, waardoor ik bang was dat mensen zouden denken dat ik biseksueel ben. Ik wil nog een vrouw vinden', stelde de man.

De rechtbank doet uitspraak op 5 mei. 'Stel u voor dat men u beledigt, omdat u een handicap heeft? Dat wil u toch ook niet. Er zijn grenzen aan uw vrijheid', gaf de rechtbankvoorzitter de man mee.

Wat vinden jullie van de straf? Te streng of terecht?

Bron: De Redactie