Inmiddels zijn alle inzendingen voor het Songfestival van dit jaar (incl. de Australische inzending!) bekend. Daarover volgende week meer, maar nu eerst: een bönuscølumn geheel gewijd aan grote kanshebber Zweden. Het Songfestival is een enorm ding in het land van köttbullar en Abba. Hun nationale Songfestival, getiteld Melodifestivalen, is ontzettend uitgebreid: vier voorrondes, een 'wildcardronde' en dan nog de daadwerkelijke finale zorgen ervoor dat heel Zweden zes weken lang aan de buis gekluisterd zit. Dat is ook niet zo gek, want in de afgelopen vijf jaar eindigde de Zweedse inzending maar liefst drie keer in de top vijf, waarbij Loreen’s 'Euphoria' in 2012 zelfs won. Het was de vijfde Songfestival-overwinning voor Zweden. Ook de Zweedse inzending voor dit jaar, 'Heroes' van Måns Zelmerlöw, wordt als winnaar getipt. Måns deed vorig jaar in beschonken toestand in een Ik kom bij je eten-achtig programma wat homofobe uitspraken, maar daar is hij sindsdien flink op teruggekomen, dus laten we hem het voordeel van de twijfel geven.

Måns Zelmerlöw - Heroes

Maar laten we vooral ook kijken naar de Zweedse kandidaten die het helaas nét niet haalden. Allereerst Jon Henrik Fjällgren, een 27-jarige Sami-zanger, geadopteerd uit Colombia. Als je denkt: ik herken deze muziekstijl totaal uit de film Frozen, dan heb je gelijk! De muziek is zeg maar traditionele muziek van een nomadisch volk dat in Noord-Scandinavië (/Lapland) woont, en werd inderdaad gebruikt in de opening van de film Frozen. In z'n vrije tijd is Jon Henrik actief als rendierherder en in de officiële videoclip van zijn nummer zien we dat ze misschien geen goede dermatologen in Lapland hebben, maar wel sportscholen. Probeer je bij dit live optreden van 'Jag är fri' niet te erg te storen aan het uit-de-maat-dansende stelletje, dat schijnt zo te horen:

Deze heb je misschien al voorbij zien komen: Magnus Carlsson (ex-Alcazar) deed mee met het nummer ‘Möt mig i Gamla stan', maar tijdens de finale werd hij compleet ge-outshined door de bijbehorende gebarentolk, die inmiddels een ware YouTube sensation is geworden:

En dan een liedje dat helaas niet de finale haalde: 'Hello Hi' van drie, tja, hoe zullen we ze eens noemen, trans-Aziatische Zweedse Harajukupoezen slash astmameiden (luister maar eens goed op 2:32!):

Pandapanty's: 14 euro
Felgekleurde pruiken: 20 euro
Het moment dat Polly (helemaal rechts) erachter komt dat ze niet door zijn: priceless.

Nog zo'n knaller die helaas niet de finale haalde: Midnight Boy met zijn Dead or Alive-esque 80s knaller 'Don't say no'. Aan z'n open shirt, z'n strakke broek en zijn achtergrondvoguemeiden zal het niet gelegen hebben (misschien wel aan de enorm valse noot op 1:59):

Mariette haalde met 'Don't Stop Believing' wél de finale, maar kon niet opboksen tegen Måns. Haar nummer is desalniettemin indrukwekkend en haar jurk ook, alleen vraag ik me bij dreads toch altijd een beetje af of het wel helemaal hygiënisch verantwoord is. Maar goed.

Dinah Nah wist zich niet direct voor de finale te kwalificeren en moest zich eerst nog even door de wildcardronde ('Andra Chansen') heenworstelen door te battelen tegen een ander nummer. Zij is overigens degene die ervoor zorgde dat eerdergenoemde Polly zich even niet meer zo heel 'kawaii' voelde, want de meiden van Dolly Style verloren de battle van haar.

Meer zien? Er was ook nog een Taylor Swift-wannabe in het spel, een Zweedse opa die vierde (!!) werd, Eric Saade deed ook weer mee, net als een jonge Frits Huffnagel en tenslotte waren Manuela Kemp en haar beste vriendin ook van de partij.

Volgende week meer over de zendingen die het tegen Zweden gaan opnemen!