Een van de meest handige eigenschappen van ons brein is dat het kan categoriseren. Het maakt de wereld om je heen overzichtelijk en begrijpelijk. Hokjesdenken is dus iets heel menselijks. Wanneer je als gay een ander persoon als gay stereotypeert heb je hier waarschijnlijk geen kwade bedoelingen mee. Vaak komt het voort uit het idee dat jij iets gemeen hebt met diegene. Je voelt een vorm van verbondenheid. Echter wanneer een hetero dit soort uitspraken zou doen heeft het vaak een negatieve lading: ‘jij bent gay en daarom anders’. 

We werken in mijn ogen op deze manier homo-emancipatie tegen. Wanneer we als homo in het bijzijn van onze heterovrienden alles wat er volgens ons in de buurt komt labelen als homo, is het bijna alsof je bevestigt dat homo zijn iets geks is en dat dit benoemd moet worden. Willen we hier juist niet vanaf? Was jij niet meer op je gemak geweest als je klasgenoten vroeger hun vermoedens dat je homo was voor zich hadden gehouden? Je had dan op je eigen manier en tempo kunnen ontdekken wie of wat je bent. Dit had mij een hoop ellende kunnen besparen. Deze benadering van mensen om me heen zorgde ervoor dat ik nog meer in de war raakte en dat mijn coming-out langer op zich liet wachten.

Het hebben van interesses en uiterlijke kenmerken die veelal geassocieerd worden met de LHBT community wordt dus vaak als ‘gay’ bestempeld. Dat je het nodig vindt vermoedens te uiten dat iemand gay is, is tot daaraantoe. Maar wat als diegene het ook echt niet is? Geassocieerd worden met iets wat je niet bent gaat op den duur vervelen. Of het nu een positieve of negatieve associatie betreft maakt hierbij weinig verschil.

Het is belangrijk om stil te staan bij het feit dat we een groep zijn die het hele leven te maken zal hebben met vooroordelen en labels. Vaak met een negatieve lading. Het zou ons sieren om het goede voorbeeld te geven en twee keer na te denken voor we zelf als minderheidsgroepering anderen in hokjes proberen te plaatsen.

Sander van der Weegen (22) is student Media, Informatie en Communicatie in Amsterdam en onderdeel van de levendige gayscene daar.