Volgens tegenstanders van de wet vormt deze een vrijbrief voor discriminatie op basis van seksuele geaardheid. Voorstander vinden echter dat bedrijven met een religieuze achtergrond het recht moeten hebben om klanten te weigeren, ook als dat betekent dat homoseksuelen worden buitengesloten. 

Het hooggerechtshof in de Verenigde Staten buigt zich momenteel over het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Later dit jaar wordt een uitspraak verwacht, die duidelijk moet maken of een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht wel of niet grondwettelijk is. Afhankelijk van de uitspraak kan het huwelijk dan in alle vijftig staten worden toegestaan, of komen homoseksuele stellen die in bepaalde staten al getrouwd zijn in de knel. 

Gouverneur Mike Pence, een Republikein, zou zijn zinnen hebben gezet op een nominatie voor de presidentsverkiezingen binnen zijn partij. Vorig jaar probeerde hij al om het homohuwelijk in Indiana te verbieden. Homo's en lesbiennes mogen in de staat sinds vorig jaar met elkaar trouwen.

Ondertussen heeft Marc Benioff, CEO van Salesforce gedreigd investeringen in de staat Indiana drastisch te verlagen als de gouverneur doorgaat met deze tendentieuze wetgeving. Benioff noemt de nieuwe wet een vrijbrief voor discriminatie. 

Bron: CNN / LGBTQ Nation