Stadsdeel Shibuya, een van de beste wijken van Tokio, heeft aangekondigd homoseksuele stellen voortaan te zullen erkennen. Zij zullen een 'certificaat van verbintenis' krijgen, vergelijkbaar met een samenlevingscontract. Het geeft homoseksuele stellen een vergelijkbare status als getrouwde stellen.

Belangrijke stap
In Japan kunnen homo's en lesbiennes niet officieel met elkaar trouwen. Er worden wel onofficiële trouwceremonies georganiseerd, maar veel LHBT's in Japan worden regelmatig gediscrimineerd. Doordat ze geen enkele vorm van wettelijke verbintenis aan kunnen gaan, missen ze de bescherming waar heteroseksuele stellen wel recht op hebben. Het initiatief van stadsdeel Shibuya moet dan ook worden toegejuicht: volgens inwoners wordt er een belangrijke stap mee gezet.

Ontmoediging discriminatie
Op deze manier wordt er bovendien ook licht geschenen op de vele problemen waar homoseksuele stellen mee te kampen hebben. Vaak worden ze bijvoorbeeld geweigerd wanneer ze een woning willen huren. Of ze mogen hun zieke partner niet bezoeken als die in het ziekenhuis ligt, omdat ze niet officieel kunnen aantonen diens partner te zijn. En wanneer de toestand kritiek is en er een chirurgische ingreep nodig is waarvoor toestemming van een naaste vereist is, mogen ze die niet geven omdat ze niet als zodanig worden beschouwd. Een officieel document van een lokale overheid waarmee het homoseksueel partnerschap kan worden aangetoond, kan in zulke situaties uitkomst bieden.

Stadsdeel Shibuya wil homoseksuele stellen ook voor sociale woningen in aanmerking laten komen. Verder zal, om discriminatie te ontmoedigen, publiekelijk bekend worden gemaakt welke verhuurders in de wijk zich er schuldig aan maken homoseksuele stellen niet exact dezelfde behandeling te geven als heteroseksuele stellen. 

Bron: Pink News / Malay Mail / 360 magazine