Een deel van de behandeling van geslachtskenmerken wordt al vergoed, maar zaken als borstconstructie, gelaatscorrecties, ontharing en erectieprothesen worden niet vergoed.

Het gebrek aan vergoedingen zou betekenen dat een transgender vrouw nu soms door het leven moet met gezichtsbeharing of zonder borsten. Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke en TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat kunnen transgenders zo niet volledig leven in het eigen geslacht.

Ineke en Van de Lagemaat zeggen verder dat ook het VN-Vrouwenrechten Comité (CEDAW), het College voor de Rechten van de Mens en de Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa de Nederlandse regering oproepen om het medische transitietraject van transgenders weer helemaal te gaan vergoeden, inclusief de behandeling van alle geslachtskenmerken.

TNN en COC sturen ten slotte een brief aan de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), waarin deze organisatie wordt opgeroepen een voorstel te doen aan minister Schippers over de behandeling van alle geslachtskenmerken van transgenders.

Bron: COC / TNN