Tegenwoordig hebben holebi’s en transgenders heel wat wettelijke rechten en is er een grotere maatschappelijke aanvaarding van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Het Roze Huis startte een project op met steun van de Vlaamse Overheid en nam 35 interviews af met personen die een belangrijke rol gespeeld hebben om dit waar te maken.

Aan de hand van de interviews en bijkomend onderzoek schreef Paul Borghs het boek Holebipioniers. Hierin vertelt hij niet alleen de geschiedenis van de Vlaamse, maar ook die van de internationale beweging, en plaats deze in een brede maatschappelijke context.

'De verhalen van de pioniers zijn een aandenken aan ieder die zich heeft ingezet voor holebi’s en transgenders en een herinnering aan tijden waarin holebi’s en transgenders niet over gelijke rechten beschikten of moeilijker aanvaard werden', aldus Thomas Jans, projectcoördinator van Het Roze Huis. 'Ze bieden een beeld van het collectief verleden van de holebi- en transgendergemeenschap. Tegelijk houden deze verhalen ons wakker. Gelijke rechten zijn nooit definitief verworven en stereotypen zullen steeds in vraag gesteld moeten worden.'

'Het boek Holebipioniers is uniek. Nooit eerder werd de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen zo uitvoering beschreven en gedocumenteerd', aldus Paul Borghs, auteur van het boek. 'Er kan dan ook gerust gesproken worden van een standaardwerk.'

Naast het boek, is er ook een website, www.holebipioniers.be, waarop je informatie kunt vinden over de geschiedenis en fragmenten uit de interviews kunt bekijken. Je vindt er ook een educatief pakket voor leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs.

Het boek Holebipioniers – ca. 370 blz. geïllustreerd en in kleur – verscheen bij boekhandel en uitgeverij ’t Verschil, de enige uitgeverij in de Benelux exclusief gericht op boeken rond het holebi- en transgenderthema.