'Er zijn miljoenen verhalen van mensen die om wat voor reden dan ook niet durven uit te komen voor hun geaardheid', vertelt schrijver Brian Michael Bendis in een interview.

'X-Men geeft ons de kans om ook die verhalen een platform te geven. Het wordt de komende tijd onderdeel van een grotere verhaallijn die we willen vertellen.'

De bekendmaking van Bobby Drake, zoals Iceman in het 'gewone' leven heet, gebeurt op een bijzondere manier. Mede-X-Men Jean Grey leest tijdens een tijdreis de gedachten van Iceman en vraagt hem waarom hij vrouwen 'heet' noemt terwijl hij eigenlijk op mannen valt.

Bendis zweert naar eigen zeggen dat hij de coming out van Iceman niet aan de grote klok heeft willen hangen. 

De X-Men-strips, die vertellen over mutanten die door gewone mensen als 'anders' worden beschouwd, staat al sinds het begin van de reeks bekend als bijzonder progressief.

In de jaren zeventig introduceerde de reeks Storm, een donkere vrouw, als hoofdpersoon. En ook was het de eerste reeks waarin überhaupt een homoseksuele superheld voorkwam, Northstar.

Ook in andere strips speelt andersgeaardheid de laatste jaren regelmatig een rol. Zo kwam in de Batman-strips Catwoman onlangs uit de kast als biseksueel.

Het is niet duidelijk of de bekendmaking van Iceman ook een rol gaat spelen in de nieuwe films. In de succesvolle vorige delen had Iceman, gespeeld door acteur Shawn Ashmore, een relatie met het vrouwelijke personage Rogue.

Bron: CNN / Nu.nl