‘Wij vragen minister Schippers (VWS) om door te pakken en nu snel een einde maken aan het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen,’ zegt Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland). ‘Het gaat erom of je véilige seks hebt, niet met wie je seks hebt.’

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt in haar woensdag verschenen uitspraak dat de permanente uitsluiting van homo- en biseksuele mannen van bloeddonatie niet meer gerechtvaardigd is en dat er sprake is van discriminatie. Het College verwijst daarbij onder meer naar onderzoek van de Universiteit van Maastricht, waaruit blijkt dat het voor de veiligheid van bloedproducten niet noodzakelijk is om homo- en biseksuele mannen permanent uit te sluiten van donatie. Ook wijst het College erop dat diverse andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië, homo- en biseksuele mannen al niet meer van bloeddonatie uitsluiten.

Op 6 maart jl. stelde ook minister Schippers dat het donorbeleid wat haar betreft kan worden aangepast. In een brief aan de Tweede Kamer schreef zij: ‘er [zijn] medisch wetenschappelijke gronden om het donorselectiebeleid rond mannen die seks hebben gehad met andere mannen aan te passen. Dat doet mij deugd. Het belangrijke argument van veiligheidsrisico’s verdwijnt hiermee.’ Het beleid is echter nog niet aangepast.

COC Nederland spreekt op dinsdag 12 mei met het ministerie van VWS en bloedbank Sanquin over het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen. De zaak bij het College voor de Rechten van de Mens is aangespannen door een man die bloed wilde doneren maar geweigerd werd omdat hij seksueel contact had gehad met een man.