Ondanks het taboe hebben er in China positieve veranderingen plaatsgevonden met betrekking tot seksuele diversiteit. Wat doet dit met de LHBT’s? Je ziet het China van nu, waar kunstenaars bijdragen aan een toenemende bewustwording van de rechten voor LHBT’s én de strijd aangaan tegen de vooroordelen. Love has no gender!

Het is voor het eerst dat er in Nederland een hedendaagse kunsttentoonstelling te zien is over het taboe rondom LHBT’s in China. Secret Love, sexual diversity in China omvat circa 45 werken van 10 gerenommeerde Chinese kunstenaars als Ma Liuming, Gao Brothers, Li Xiaofeng en Chi Peng. Alle werken hebben te maken met onderwerpen zoals seksualiteit, verlangen en taboes. Vooral de toewijding van de kunstenaars om een verandering in gang te zetten wordt in deze tentoonstelling benadrukt. Met hun kunstwerken dragen zij mede bij aan het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit.

De afgelopen tien jaar hebben er positieve veranderingen plaatsgevonden in China met betrekking tot seksuele diversiteit. In 1997 werd homoseksualiteit gedecriminaliseerd en sinds 2001 wordt het niet langer gezien als een psychische ziekte. Het internet en een meer open samenleving hebben bijgedragen aan een grotere bewustwording van gelijke rechten en men voelt zich vrijer om openlijk te spreken over seksuele diversiteit.

Meer info over de tentoonstelling? Check dan Tropenmuseum.nl.