Blued is een initiatief van Ma Baoli, een voormalige politieagent. Hij lanceerde Blued in 2012, en inmiddels wordt de app gebruikt door miljoenen Chinese homo’s. Het gratis programma gebruikt de GPS-functie van smartphones om de gebruiker te laten zien welke potentieel geïnteresseerde contacten zich in de omgeving bevinden. De Blued-gebruiker kan een profiel aanmaken, rondhangen in chatrooms, of iemand privéberichten sturen.

Blued groeide in een paar jaar tijd uit tot de grootste homodating-app ter wereld. Wereldwijd zijn er nu al 15 miljoen gebruikers, van wie 12 miljoen in China zelf. Online-netwerken als deze spelen een belangrijke rol in sociale veranderingen in China. Discriminatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen komt in China nog steeds veel voor; het is in het land verre van vanzelfsprekend om 'uit de kas't komen.

Sinds 1997 is homoseksualiteit geen misdaad meer in China. Maar het land heeft geen wetten tegen homodiscriminatie en ook de maatschappelijke acceptatie blijft achter. Regelmatig trouwen Chinese homo's en lesbiennes met elkaar, bij wijze van compromis tussen traditionele normen en persoonlijke vrijheid.

Bron: Daily Extra