Er zijn twee regisseurs waarvan je weet dat ze elk jaar een nieuwe titel afleveren: Woody Allen en François Ozon. Maar je weet ook dat het qua resultaat kan vriezen en dooien. De Ozon van dit jaar is een fijne middenmoter, een verfilming van het licht komische psychologische drama van de Britse schrijfster Ruth Rendell.

Une Nouvelle Amie vertelt over hartsvriendinnen Claire (Anaïs Demoustier) en Laura. Als de tweede plots komt te overlijden, belooft Claire voor Laura’s man David en hun zes maanden oude dochtertje Lucie te zorgen (al deze gebeurtenissen zijn prachtig samengevat in een virtuoze openingsscène). De schrik is dan ook groot als Claire de echtgenoot van haar overleden vriendin tijdens het voeden van de baby in vrouwenkleren aantreft. Stiekem voelt zij zich echter aangetrokken tot David, en zij besluit – terwijl de band tussen hen groeit – dit geheim voor haar eigen echtgenoot Gilles te verzwijgen.

Verlies, verlangen en vriendschap: Ozon schuwt de grote thema’s niet in deze film die bijna een hommage aan de Spaanse regisseur Pedro Almodovar lijkt (die in 1987 ook al eens Ruth Rendell verfilmde met zijn Live Flesh). De acteurs weten het ongebruikelijke relatiedrama overtuigend te brengen. Maar het onderhoudende Une Nouvelle Amie is ook overvol en zelfs wat stuurloos. De Franse regisseur breekt een mooie lans voor onconventionele, gendervrije liefde. Maar niet-fans van Ozon zullen op den duur hun interesse in de smeltkroes van verboden verlangens verliezen.

Winnen!
Onder Gay.nl Members verloten we 5 dvd's van Une Nouvelle Amie! Wil je kansmaken? Mail je profielnaam én postadres naar win@gay.nl o.v.v. 'Amie' en wie weet ben jij een van de winnaars!

Tekst: Robbert Blokland