Minister Bussemaker (OCW) maakt zondagmiddag 17 mei in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de winnaar bekend van de LHBT- Innovatieprijs. Behalve Belloni , zijn ook Gelijk = Gelijk (een lesmethode voor basisschoolleerlingen) en The Genderbread Kit (een lesprogramma in het voortgezet onderwijs) genomineerd.

Met het uitreiken van de LHBT-innovatieprijs onderstreept het kabinet het belang aan verbetering van de acceptatie van LHBT's. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000 en een kunstobject.

Chris Belloni maakt documentaires met maatschappelijke relevantie. Zijn film ‘I Am Gay and Muslim’, over homoseksualiteit in Marokko, is taboedoorbrekend en werd geselecteerd voor ruim veertig internationale filmfestivals. Om Marokkaanse lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders meer zichtbaar te maken organiseerde hij in 2014 een Marokkaanse boot tijdens de Amsterdam Gay Pride. Hij nodigde verschillende homoactivisten uit Marokko uit om mee te varen. Ook produceert Belloni korte films en is hij als blogger actief.

De bijzondere lesmethode Gelijk = Gelijk’ is ontwikkeld voor basisscholen en leert kinderen vooroordelen en feiten te onderscheiden. Joodse, islamitische en homoseksuele jongeren geven steeds samen een les en vertellen als rolmodellen over zichzelf en delen persoonlijke ervaringen met de leerlingen. Want hoe was het om aan je ouders te vertellen dat je homoseksueel bent? Of hoe voelt het als je niet wordt geaccepteerd omdat je een keppeltje of hoofddoek draagt? Wat doet het met je als je gepest of gediscrimineerd wordt?

The Genderbread Kit is een educatieve workshop die gender- en seksuele diversiteit op een luchtige en interactieve manier bespreekbaar maakt en leerlingen in het voortgezet onderwijs aanzet tot nadenken over zichzelf en anderen. Kinderen, maar ook volwassenen, die niet binnen de norm passen, worden vaak gepest en als ‘raar’ bestempeld. The Genderbread Kit zorgt voor openheid over het onderwerp en het stimuleert jongeren om hun blik te verruimen. In de workshop wordt gebruik gemaakt van koekjes (Genderbread) om de vier ‘ingrediënten’ van de menselijke identiteit – sekse, gender, expressie en aantrekkingskracht – uiteen te zetten. Uitgangspunt is dat iedereen uniek is en diversiteit in elke klas te vinden is.

De uitreiking op 17 mei valt samen met IDAHO (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia). De prijs werd in 2011 uitgereikt aan Ahmed Marcouch en in 2013 aan Döne Fil. De prijs is een aanmoediging om deze voorbeeldfunctie voort te zetten.

Bekijk hieronder de trailer van I Am Gay And Muslim
Bronnen: LHBT-Innovatieprijs / Rijksoverheid.nl