Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het gaat om onderzoek onder 2083 Nederlanders, uitgevoerd in 2012.

92 procent van de Nederlanders vindt dat homo’s en lesbiennes gewoon hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat zelf willen. Tegelijkertijd vindt 35 procent het "aanstootgevend" om twee zoenende mannen in de publieke ruimte te zien. Als het gaat om twee zoenende vrouwen ligt dat percentage op 24 procent. 

28 procent ziet liever een man en vrouw hand in hand lopen dan twee mannen die elkaars hand vasthouden. Aan intimiteit tussen man en vrouw stoort 12 procent van de Nederlanders zich.

In 2012 had 66 procent van de Nederlanders een positieve houding tegenover

Ondanks dat Nederlanders homoseksualiteit en homorechten in steeds grotere getale respecteren, wil een derde van de Nederlanders liever niet dat zij in het openbaar met de seksuele geaardheid van de homostellen worden geconfronteerd.

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) noemt dat "erg zorgelijk". "Emancipatie vraagt onderhoud. Het is van het allergrootste belang met name jongeren te blijven benaderen. Daar begint de acceptatie", zegt zij tegen NU.nl.

Homobelangenorganisatie COC vindt dat "het laagje acceptatie in Nederland is dunner dan het lijkt." "Er is nog veel om voor te vechten als zoveel Nederlanders moeite hebben met iets onschuldigs en liefdevols als een kus of hand in hand lopen", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Lees het volledige artikel via Nu.nl