Volgens het SCP-rapport Wel trouwen, niet zoenen staat 66 procent van de Nederlanders positief tegenover homo- en biseksualiteit en is 78 procent voor behoud van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht.’ Toch vindt 35% van de bevolking het aanstootgevend als twee mannen elkaar in het openbaar zoenen; bij een zoenend heteropaar is dat maar 12 procent. 28 Procent heeft moeite met een mannenpaar dat hand in hand loopt.

COC-voorzitter Tanja Ineke vindt het rapport een goede aanleiding voor extra voorlichting over LHBT’s op scholen. ‘Er is nog veel om voor te vechten als zoveel Nederlanders moeite hebben met iets onschuldigs en liefdevols als een kus of hand in hand lopen,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Het laagje acceptatie in Nederland is dunner dan het lijkt.’

Om acceptatie te versterken vindt het COC dat het onderwerp verplicht moeten worden gesteld op docentenacademies. Want hoewel LHBT-voorlichting sinds 2012 verplicht is in het primair- in voortgezet onderwijs, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW dat er op docentenopleidingen slechts ‘zeer summier’ aandacht is voor het onderwerp. Het COC verwacht dat verplichte LHBT-voorlichting op docentenacademies zal leiden tot beter getrainde docenten en meer en betere LHBT-voorlichting op school.