Trijntje tijdens de generale repetitieOch, die Trijntje... Ze heeft dus voor een andere jurk gekozen en daar is al genoeg over gezegd, dus zal ik dat niet doen.

Britse roddelnieuwsbrief Popbitch schreef in hun Eurovision-special dat het opvallend is dat veel landen kandidaten hebben ingestuurd die hebben meegedaan aan programma’s als X-Factor en The Voice (o.a. België), maar Trijntje is een ex-jurylid van The Voice. Een andere garde, dus! Helaas schrijft Popbitch ook dat de toonsoort van 'Walk Along', F# Major, ‘terrible’ is: ‘the very worst of all the 24 possible keys’. Daarentegen heeft in 2011 een nummer gewonnen (Eli & Nikki’s 'Running Scared') met hetzelfde aantal beats per minute (86) als 'Walk Along'.

Verder noemen ze de inzending van Moldova ‘rommelig’, vinden ze de Belgische Loïc Nottet vooral een ‘erg nerveuze tiener’, zingt Griekenland regelmatig vals, is het optreden van Hongarije ‘het beste moment om naar het toilet te gaan’ en noemen ze Rusland, Estland en Finland als landen die zéker door gaan.

Jullie reacties op onze poll zeggen genoeg: we gaan dit jaar het Songfestival in ieder geval niet winnen (op het moment van schrijven dacht slechts 9,4% van jullie van wel). 37,1% denkt dat we nét naar de finale gaan, een stelling waar ik het wel mee eens ben. Dat vervelende refrein blijft toch een beetje in je hoofd hangen, en hoe je het ook wendt of keert: Trijntje is wel een vakvrouw. En aangezien het nummer maar drie minuten duurt heb je nét kans dat ze nog niet zó erg is gaan zweten dat de kijker zich er echt aan gaat storen.

22,3% van jullie denkt dat we met dit nummer niet in de finale komen. Lijkt me onwaarschijnlijk. Goed, er zijn een paar inzendingen die waarschijnlijk sowieso wel door zullen gaan: Finland kan sowieso op een hoop sympathy votes rekenen, Rusland is volgens mensen die de generale repetitie hebben gezien sowieso door, Estland is een beetje de Ilse & Waylon van dit jaar en Servië heeft toch wel een gezellig liedje. Maar er mogen tien acts door vanavond, dus daar zou Trijntje best tussen kunnen zitten. Want verder hangt vanavond eigenlijk van ‘het kan vriezen, het kan dooien’-nummers aan elkaar.

Trijntje mag blij zijn dat ze niet in de tweede halve finale staat, want dan had ze het op moeten nemen tegen Letland, Zweden (!), Polen (die zangeres zit in een ROLSTOEL, mensen!) en Noorwegen.

En tegen die 31,2% die zegt blij te zijn 'als dit circus weer voorbij is': dat is dus hoe ik me voel tijdens het EK. En het WK. En de Tour de France. En de Olympische Spelen. Mijn gouden tip voor jullie, hoewel hij waarschijnlijk vanavond niet zo goed werkt als op een avond waarop het Nederlands elftal moet spelen, is: ga vanavond lekker naar de IKEA! Lekker rustig. Toen ik daar was tijdens Nederland-Chili was het er compleet uitgestorven. En voor iedereen die wél zin heeft in vanavond: veel plezier!