De Ierse bevolking stemt over het voorstel om de grondwet aan te passen, zodat homoseksuele stellen voortaan ook in het huwelijksbootje mogen stappen. De verwachting is dat ongeveer twee derde van de Ierse bevolking vóór stemt. Via de trending hashtags #hometovote en #gettheboat2vote laten Ieren op Twitter weten dat ze naar huis gaan om stemmen. 

De regering en homorechtenactivisten zijn weliswaar positief, maar waarschuwen tegelijkertijd niet te vroeg te juichen. Het is in Ierland vaker voorgekomen dat een referendum een verrassende wending nam. 

Volgens de regering en de activisten is het cruciaal dat veel mensen naar de stembus gaan. Vooral onder jongeren is de animo om te gaan stemmen laag. Ierland was niet zo lang geleden nog een conservatief katholiek land. De inwoners kunnen pas sinds 1995 scheiden en maar een kleine meerderheid stemde toen in. 

De tegenstanders zouden vooral op het platteland te vinden zijn, waar de invloed van de kerk niet onderschat moet worden. Voor de meeste van die Ieren is het huwelijk nog altijd iets een verbintenis tussen man en vrouw. De uitslag van het referendum wordt morgen bekendgemaakt. 

Bron: The Guardian