De VVD maakte vrijdagochtend bekend dat ook wat haar betreft ‘het hokje ‘M/V’ verdwijnt’. VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden vraagt ministir Ard van der Steur om afschaffing te laten onderzoeken. 'De vraag is of geslachtsregistratie nog noodzakelijk is. Dankzij de gelijke rechten voor mannen en vrouwen is het vaak niet relevant welk geslacht iemand heeft', aldus Van Wijngaarden. 

COC Nederland is erg blij met de steun van de VVD. 'De steun van de grootste regeringsfractie brengt een nieuwe mijlpaal in het emancipatieproces dichterbij', reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. 'Verplichte geslachtsregistratie dwingt meer dan een half miljoen Nederlanders in een hokje waarin ze zich niet thuis voelen. Daar moet een einde aan komen.'

Het COC roept nu minister Van der Steur op om gehoor te geven aan het voorstel van de VVD-fractie. Ook D66 en GroenLinks pleiten in de Tweede Kamer voor afschaffing van verplichte geslachtsregistratie. De Kamer debatteert op 18 juni met Van der Steur over de kwestie.

Ongeveer 1 op de 25 Nederlanders voelt zich niet duidelijk man of vrouw (ca. 4 procent van de bevolking, 650 duizend personen). Voor transgenders (ca. 50 duizend Nederlanders) leidt geslachtsregistratie o.a. bij de douane, de dokter en op het werk regelmatig tot onaangename confrontaties als men leeft in een ander geslacht dan geregistreerd staat in het paspoort. Kinderen met een intersekse-condititie* worden soms zonder medische noodzaak geopereerd om ze maar te kunnen registreren als man of vrouw.

Volgens het COC past afschaffing van officiële geslachtsregistratie bij het streven om mannen en vrouwen, hetero’s, lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en mensen met een intersekse-conditie gelijk te behandelen. Geslachtsregistratie kan ook als inbreuk op de privacy worden ervaren: het gaat de overheid niets aan ‘wat je in je ondergoed hebt’.

In Nieuw-Zeeland en Malta is al wetgeving van kracht die ruimte geeft voor het onbepaald laten van geslacht. Rapport Sekseregistratie en Transgenders 2015

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven presenteerde op 6 maart het rapport M/V en verder van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Daarin constateren onderzoekers Marjolein van den Brink en Jet Tigchelaar dat internationale afspraken 'niet in de weg (staan)' aan verandering van het systeem van geslachtsregistratie. Vanuit mensenrechtelijk perspectief zien de onderzoekers ‘een stimulans voor doorbreking van de binaire geslachtsregistratie’.