Na een dag voorpret in Filmhuis Cavia opent TranScreen officieel op donderdag 4 juni in Rialto met de indrukwekkende speelfilm ‘Kumu Hina‘. Deze film gaat over māhū (transgender) lerares Hina, die een studente inspireert leider te worden van de mannelijke Hula groep op het eiland Hawaï. Ondanks haar succes als lerares verlangt Hina naar liefde en een toegewijde relatie.

Tijdens het filmfestival is dit jaar extra aandacht voor films uit Turkije, Nederland, Zweden en de continenten Afrika en Australië. Ook animatie en het thema ‘sekswerk’ krijgen meer ruimte in de programmering. Behalve speelfilms zijn er onder meer documentaires, muziekvideo’s en experimentele shorts te zien. Filmmakers uit verschillende delen van de wereld zullen na afloop van de vertoningen vragen beantwoorden van het publiek. Bijzonder is dat Rialto speciaal voor TranScreen de website heeft aangepast, zodat bezoekers geen geslacht meer hoeven aan te geven bij het doen van een reservering. Een deel van de doelgroep van het festival identificeert zich niet als man of vrouw en hoeft dankzij het nieuwe systeem niet te liegen over een gender.

Als je TranScreen besluit te bezoeken, kan je ook meteen de tentoonstelling ‘Belichaming’ bekijken in 4BID Gallery op de Overtoom 301. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam draait op de 6e etage de videoloop ‘My Genderation’, in de vaste expositieruimte van IHLIA. Het festival wordt verder omlijst door workshops, etentjes, feestjes en afterparty’s in de Amsterdamse queerscene. 

TranScreen is een festival met internationale films rondom het thema transgender en genderdiversiteit waar iedereen in een openbare, veilige omgeving zichzelf kan zijn, ongeacht gender of seksuele voorkeur. Veel transgenders die (nog) niet of niet meer in de transgendergemeenschap rondlopen, komen wel naar TranScreen en daarmee vervult het festival een belangrijke maatschappelijke rol.

Tickets kun je bestellen bij de deelnemende filmhuizen. Meer info? Check www.transcreen.org