Ruim twee ton aan subsidie werd voor verkeerde doeleinden gebruikt toen Henk Krol hoofdredacteur was van de Gay Krant, het blad dat in 2013 failliet ging. Het ministerie wil dat geld nu terug. Komende week bepaalt de civiele rechter of Krol daar persoonlijk voor aansprakelijk is.

Omdat in deze kwestie vooral aandacht is uitgegaan naar hoe Krol met overheidsgeld omging, heeft NRC Handelsblad proberen te achterhalen waarom Krol zo makkelijk aan veel subsidie kwam. 

Friends with benefits
De krant concludeert op basis van honderden documenten over Krols subsidies dat hij na het aantreden van PvdA’er Ronald Plasterk als minister (2007-2010) wel erg veel bijstand kreeg. Krol en Plasterk trokken geregeld samen op. Zo publiceerde de Gay Krant in 2008 een glossy ter ere van de minister: de Ronald. En de minister mocht in 2009 de prijs voor homo-emancipatie die hij instelde, de Jos Brink-prijs (inclusief 10.000 euro), uitreiken aan Krol. Slechts een paar voorbeelden van het nauwe contact tussen Krol en Plasterk. Lees NRC Handelsblad of Blendle voor het complete verhaal.

Harry Kardol
Naast alle Krol-kommer en kwel is er ook wat te lachen. Journalist Norbert Splint bracht recentelijk het hilarische boek De ZorgPartij uit. Deze roman is een soort milde persiflage op Henk Krol en gaat over het eerste en tevens laatste jaar van de politieke loopbaan van 'Homo Blad-hoofredacteur Harry Kardol'. Zijn tijdschrift dreigt failliet te gaan en daardoor wordt hij brodeloos. Het aanbod om lijsttrekker van de ZorgPartij te worden, komt dus als geroepen.  

Harry Kardol ontpopt zich tot een hypocriete Roomse gluiperd die zweert bij het motto: ‘Een goed katholiek zegent eerst zichzelf!’ Dat dit credo rampzalig uitpakt voor zijn werknemers en partijgenoten laat hem koud. Maar uiteindelijk worden blunders, begaan in heden en verleden, ook hem fataal. Of toch niet? In De ZorgPartij staat het antwoord. Bestellen kan hier.