Roze Hallen 55+ is de eerste zelfbouwgroep van Amsterdam die zich specifiek richt op 55-plussers. De groep is ontstaan uit het netwerk van Outforever, een organisatie die woningen realiseert voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders. Outforever kwam in 2006 tot stand uit een enquête onder 800 Amsterdamse LHBT's. 'De mensen die dat toen hebben ingevuld vormen nu onze achterban en maken zich zorgen over hun toekomst', aldus initiatiefnemer Karleen Venker tegen Het Parool.

De bewoners voor de appartementen, die ieder 50 tot 100 vierkante meter groot worden, zijn al geselecteerd. 'Al sinds november zijn we met een groep gegadigden in de weer. Daar binnen hebben sindsdien wisselingen plaatsgevonden, maar inmiddels hebben we een steady groep waarmee we de plannen verder ontwikkelen', aldus Venker. De organisatie zegt zich met de woningen te willen richten op een 'concrete nieuwe vorm van onderlinge gemeenschapszin' en een duurzame relatie met de buurt. De reacties, ook van jongere LHBT's, zijn volgens Veenker tot op heden positief geweest. 

De bouw zal aanvangen in het tweede kwartaal van 2016 en de eerste woningen worden naar verwachting begin 2017 al opgeleverd. Het volgende project is al in gang gezet: ''In oktober starten we met de selectieprocedure van nieuwe bewoners van een zelfbouwkavel dat in Buiksloterham vergeven wordt. Een wat ons betreft geschikte locatie voor jonge mensen.'

Wij moesten bij het horen van dit plan toch een beetje denken aan de fictieve plannen voor een homodorp in Tilburg vorig jaar. Een nieuwtje dat veel tumult veroorzaakte, voordat duidelijk werd dat het om een promotiestunt van Roze Maandag ging. Wat vinden jullie? Zouden jullie interesse hebben om in een dergelijke woning te wonen? Laat het weten in onze poll linksonder op de site.

Bron: Het Parool