Kijkend naar de veelgebruikte afkorting LHBT zou ik als homo in dezelfde gemeenschap als transgenders vallen. Hierdoor had ik ook automatisch het gevoel dat ik aardig wat van transgenderisme wist. De laatste tijd ben ik erachter gekomen dat dit helemaal niet het geval is. Dit is op zich geen probleem. Dat we door de bedenkers van de term LHBT in hetzelfde hokje worden geplaatst, betekent niet dat we ons automatisch allemaal met elkaar moeten verbinden. Persoonlijk voel ik deze verbinding wel. Omdat ik vind dat we als ‘minderheden’ (wat een vreselijk begrip eigenlijk) samen moeten vechten voor kennisverspreiding, erkenning en gelijkheid.

De grootste reden voor mijn wake-upcall: Caitlyn Jenner. We kenden deze – inmiddels – vrouw voorheen als Bruce Jenner. De voormalig atleet en Olympisch kampioen is bij de huidige generatie beter bekend als de stiefvader van Kim, Khloé en Kourtney Kardashian. Met zijn ex-vrouw Kris kreeg hij dochters Kendall en Kylie Jenner. In de populaire realitysoap Keeping up with the Kardashians is al jaren het wel en wee van dit samengestelde gezin te volgen. 

Eind april bevestigde Bruce alle geruchten in een speciaal televisie-interview met Diane Sawyer: hij heeft zich zijn hele leven al meer vrouw dan man gevoeld. De special hield bijna 17 miljoen Amerikanen aan de buis gekluisterd. Hierin werd naast het verhaal van Jenner ook goed uitgelegd wat transgender zijn inhoudt. Ik kwam er hierdoor achter dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel van het onderwerp wist als ik dacht, ondanks dat ik in dezelfde ‘community’ als transgenders zou vallen. Zo leerde ik dat seksuele geaardheid en genderidentiteit twee verschillende dingen zijn; iets waar bij heel veel mensen verwarring over bestaat.

Begin juni onthulde Caitlyn zich aan het grote publiek met een nieuw Twitter-account en een covershoot voor het blad Vanity Fair. Zij zette hiermee een record: binnen vier uur passeerde haar Twitter-account de grens van 1 miljoen volgers. Ik kan me geen coming-out van een transgender persoon herinneren waar zoveel media-aandacht voor is geweest. Of je fan bent van het Kardashian reality-imperium of niet, Caitlyns stappen en de aandacht die ze krijgen zijn grote stappen voor emancipatie van transgenders. 

Naast alle steunbetuigingen kwam ik op social media ook bizarre reacties tegen. Zo zou Jenner het allemaal voor de aandacht doen en verdient ze de titel ‘hero’ absoluut niet omdat ze dit besluit pas op 65-jarige leeftijd neemt. Ook werd ze verantwoordelijk gehouden voor het gebrek aan journalistieke aandacht voor een project van R&B-artiest Akon. Hij heeft een plan bedacht dat uiteindelijk zeshonderd miljoen mensen in Afrika moet gaan voorzien van groene stroom. Veel mensen zijn echter van mening dat dit grote nieuws is ondergesneeuwd door Jenners onthulling. Rapper Snoop Dogg sprak hierover op Instagram zijn ongenoegen uit en noemde Jenner hierbij een ‘science project’. Nu snap ik ook niet zo goed waarom het nieuws over Akons initiatief niet meer aandacht heeft gekregen. Hier liggen denk ik andere journalistieke redenen en het gebrek aan verspreiding via social media aan ten grondslag. Helaas is er nog altijd veel onwetendheid en onbegrip voor transgenders, waardoor veel mensen dit onderwerp onbelangrijk achten in vergelijking met Akons project. Zowel Akon als Caitlyn doen in mijn ogen iets fantastisch en zetten ieder op hun eigen manier stappen om de wereld een stukje beter te maken.

Naast de breed uitgemeten coming-out van Jenner, valt het me sowieso op dat er de laatste tijd meer aandacht voor het onderwerp is. Zo zien we transgenders in bekende tv-series als Orange is the New Black en Glee en was er recentelijk nog een 13-jarige transgenderjongen te gast bij RTL Late Night. Het lijkt er dus op dat transgenders een steeds groter podium krijgen. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen; vaker geconfronteerd worden met LHBT-personen zal het acceptatieproces bij veel mensen versnellen, waardoor de discriminatie hopelijk afneemt.

Sander van der Weegen (23) is student Media, Informatie en Communicatie in Amsterdam en onderdeel van de levendige gayscene daar.