Meer dan zeventienduizend mensen werden geïnterviewd over het onderwerp. Ipsos voerde dit onderzoek uit in Argentinië, België, Mexico, Polen, Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden, Turkije, Hongarije, India, Ierland, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Spanje, en de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten en Canada waren de respondenten tussen de 18 en 64 jaar. In de overige landen waren zij tussen de 16 en 64 jaar oud.

In de meeste landen wordt een wettelijke samenlevingsvorm voor homoseksuelen door de meerderheid van de bevolking ondersteund. Alleen in India, Turkije, en Rusland niet. Met name in Rusland is een groot deel van de bevolking (80%) tegen een wettelijke samenlevingsvorm voor homoseksuelen. 

Samenleven oké, huwelijk, nou nee
Veel landen staan positief tegenover een wettelijk erkende samenlevingsvorm voor homoseksuele koppels, maar een groot deel van de respondenten voelt niets voor het openstellen van het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht. In ongeveer de helft van de onderzochte landen waren inwoners tegen het ‘homohuwelijk’. Onder meer in Italië, de VS en Brazilië voelde de meerderheid hier niets voor. In Polen en Rusland lag dit percentage zelf op respectievelijk 79 en 89 procent. 

Het onderzoek werd uitgevoerd n.a.v. de openstelling van het huwelijk voor homokoppels in Ierland. Een grote meerderheid van de Ieren stemde daar afgelopen maand voor in een referendum. 

Bron: Ipsos Nederland