De film is aangekocht door filmmaatschappij Volga. Eerder weigerde het Russische filmfonds de film financieel te steunen. De film vertelt over het leven van de beroemde Russische regisseur Sergej Eisenstein en concentreert zich vooral op zijn tumultueze leven in in de jaren dertig in Mexico. Eisenstein arriveerde op 33-jarige leeftijd in Mexico met grootse plannen. Hij had al verschillende meesterwerken op zijn naam staan en wilde in Guanajuato een minstens zo indrukwekkende film opnemen.

Over zijn privéleven is niet veel bekend. Het kan zijn dat hij homoseksueel, maar in die tijd liep niemand daarmee te koop. Opvallend was wel dat Eisenstein opvallend veel homo-erotische tekeningen maakte. Uit brieven van zijn vrouw bleek bovendien dat hij 'verschrikkelijk verliefd' was, maar niet op haar. Op deze informatie baseerde regisseur Greenaway zich met zijn epos Eisenstein in Guanajuato. 

Om in Rusland te worden uitgebracht moet een film een stempel van goedkeuring krijgen van het ministerie van Cultuur. Het is nog niet duidelijk of dit problemen gaat opleveren voor deze film. Eisenstein in Guanajuato ging in februari in première op het festival van Berlijn. De film is hier vanaf donderdag te zien.

Bronnen: Cinemien / The Guardian / The Hollywood Reporter