Het hiv-virus is ingepakt in eiwit, het zogenoemde envelopeiwit. Een vaccin moet het lichaam vertellen dat het eiwit onschadelijk gemaakt moet worden met antistoffen. De onderzoekers hebben daarom een ander eiwit gemaakt, dat erg lijkt op het envelopeiwit. Het nieuwe eiwit blijkt de juiste afweerreactie van het lichaam op te roepen, is gebleken uit tests op proefdieren.   

Door hun onderzoek weten de onderzoekers nu ook waarom eerdere vaccins niet goed werken: de eiwitten die daarin zitten, hebben niet dezelfde structuur als het envelopeiwit dat om het hiv-virus zit. 

In Het Parool vertelt viroloog Rogier Sanders van het laboratorium voor Experimentele Virologie van het AMC, dat het wel om een belangrijke stap gaat, maar dat de strijd tegen het hiv-virus nog niet gestreden is. 'Hiv verandert steeds. De variatie in aidsvirussen is vele malen groter dan bij het griepvirus, waarvoor al elk jaar een nieuw vaccin gemaakt moet worden.' Het vaccin dat nu is gemaakt, is effectief bij twee stammen van het aidsvirus.   

Lees het volledige artikel via Het Parool.