Voor het artikel sprak journalist Kim Bos een transgender vrouw. Ooit stond ze in de Rotterdamse Koopgoot, trillend van de zenuwen, omdat ze in een rokje stond. Geboren als man, van binnen altijd al vrouw. Helene Rosbeek heeft turbulente jaren meegemaakt, omdat ze haar identiteit moest verbergen. 'Ze kon ze zich op haar werk niet concentreren door rommelige gedachten over haar identiteit. Ze werd daardoor vaak ontslagen', schrijft Bos.

Anno 2015 worden transgenders realistischer geportretteerd in de media volgens Rosbeek en Bos. Er is meer ruimte gekomen voor het wezenlijke – hoe het voelt als je met het ‘verkeerde’ geslacht bent geboren. Met als meest recente voorbeeld natuurlijk Caitlyn Jenner, ooit olympisch kampioen Bruce Jenner. 

Bos schrijft dat transgenders heden ten dage 'normale' rollen spelen, als onderdeel van het verhaal, in plaats van als extravagante uitzondering. Ze verwijst o.a. naar Orange is the New Black's Laverne Cox. Time schreef vorig jaar al dat Cox het gezicht van ‘the transgender tipping point' is. De media omarmen de transgender en de samenleving volgt, bedoelt het blad daarmee.

Als ander, belangrijk voorbeeld noemt Bos de actrice Trace Lysette. Zij speelt een yogalerares in Transparent (2014). In die serie wordt de kijker geconfronteerd met de worstelingen van een transvrouw die haar identiteit onthult.

In het artikel wordt ook ingegaan op de rol van uitbundige mannen verkleed als vrouwen, zoals de vertolking van Jopie Parlevliet door Nederlandse cabaretier Richard Groenendijk. Lees het artikel via NRC of Blendle.