Nog altijd bestaat er in de VS geen federale wet tegen het ontslaan van werknemers op grond van hun geslacht of seksuele geaardheid. Een wetsvoorstel daartoe, de Employment Non-Discrimination Act (ENDA) werd al in 1994 ingediend in het Congres, maar is nog steeds niet bekrachtigd.

Hof stelt tegenstanders gerust
Bovendien probeert het Hooggerechtshof in zijn oordeel hier en daar tegenstanders van de openstelling gerust te stellen. Tegenstanders zijn bang dat nu alle remmen losgaan en bijvoorbeeld polygamie weer legaal wordt. Maar het hof noemt het huwelijk een 'tweepersoonseenheid' die belangrijk is voor de twee die hem aangaan. De uitspraak benadrukt ook dat niemand belet mag worden uiting te geven aan afwijzing van trouwende homo's. Dat belooft nog jaren van wetgeving en rechtszaken over de vraag of bijvoorbeeld bakkers en bloemisten gedwongen kunnen worden te leveren aan een echtpaar dat ze niet aanstaat.

Weigerambtenaren
Dan hebben we het ook nog niet gehad over zogenaamde 'weigerambtenaren'. Terwijl gaykoppels al trouwen in delen van Alabama, Arkansas, Georgia, Michigan, Nebraska, Ohio, South Dakota, Tennessee, en Texas en veel gouverneurs na de legalisering al hun verbod hebben ingetrokken, zijn er ook overheidsfunctionarissen die de uitspraak van de rechtbank hebben afgekeurd. De kans dat trouwambtenaren weigeren gaykoppels te trouwen is in bepaalde staten dus groot. Dat geldt bijvoorbeeld voor North Carolina, waar trouwambtenaren officieel het recht hebben gekregen om homostellen te weigeren.