De maatregel was als voorwaarde gekoppeld aan de voorwaardelijke boete van 500 euro voor discriminatie die de aanklaagster donderdag tegen de stichting eiste. Ook vindt het OM dat de man recht heeft op bijna 900 euro schadevergoeding.

'U heeft deze man weggezet als eng, minderwaardig en gevaarlijk. Dat straalt uit op alle mensen met een hiv-infectie”, aldus de officier van justitie tegen twee bestuurders van de stichting die tijdelijk zorg overneemt van mantelzorgers. Zij vond dat „discriminatie hard moet worden aangepakt, zeker in tijden van verminderde maatschappelijke tolerantie.'

Volgens De Telegraaf dacht het OM begin 2012 anders over de kwestie. Toen seponeerde het de zaak. Maar het OM veranderde van standpunt. Dat gebeurde nadat de man zijn gelijk had gehaald bij de toenmalige Commissie Gelijke Behandeling en het gerechtshof in een klachtprocedure begin vorig jaar bepaalde dat de kwestie toch aan de rechter moest worden voorgelegd. De advocaat van de stichting is verbaasd over de uitspraak.

Lees het volledige artikel via De Telegraaf