'Hoewel goedkope hiv-medicatie tegenwoordig in grote aantallen geproduceerd kan worden, krijgt twee derde van de 35 miljoen mensen met hiv in de wereld géén medicijnen. Voor deze mensen is het niet vanzelfsprekend dat ze een winkel kunnen binnenlopen en met een hand vol pillen naar huis gaan. Iedereen die hiv-remmers nodig heeft, moet ze kunnen krijgen. Alleen zo kunnen we een einde maken aan aids', zo sprak Freek Bartels bij de opening van de First World Problem Pills winkel.
Slechte toegang tot hiv-medicatie
Redenen voor slechte toegang tot hiv-medicatie zijn onder andere armoede en de beperkte beschikbaarheid van hiv-tests. Maar ook discriminerende nationale wetgeving en hoge medicijnprijzen als gevolg van patentafspraken tussen farmaceuten en overheden vormen belangrijke belemmeringen. Door langdurige patenten op hiv-medicatie is het beschikbare overheidsbudget in een groot aantal landen ontoereikend om alle hiv-positieve inwoners te behandelen. Doordat slechts een klein deel van de mensen met hiv getest en behandeld wordt, overlijden dagelijks ruim vierduizend mensen wereldwijd aan de gevolgen van aids. 

Het Aids Fonds vergroot de toegang tot hiv-medicatie onder andere door aidsactivisten in tientallen landen te ondersteunen bij het opkomen voor de rechten van de hiv-positieve bevolking. Ook komt het op voor de gezondheidsrechten van groepen met een verhoogd risico op hiv die door veel overheden worden genegeerd of gediscrimineerd, zoals LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) en sekswerkers. 

De pop-up store is tot en met 19 juli geopend aan de Haarlemmerdijk 41 in Amsterdam. De First World Problem Pills zijn ook te koop in een webshop, vanaf €2,95.