'Clubs en concertzalen moeten geen podium bieden aan homofobie', zegt COC-directeur Koen van Dijk. 'Het is bedreigend voor hun homoseksuele bezoekers en een belediging voor LHBT’s in Nederland en Suriname. We doen een dringend beroep op podia om afstand te nemen van deze band en hun concerten te annuleren.'

Het nummer Bullet van de HMG gaat over de ‘bullet’ (kogel) voor ‘batty boys,’ een scheldwoord voor homo’s. HMG zingt onder meer: 'Toch vertel je op school, dat je zo bent geboren, laat me die sprookjes niet horen, ik ga je fokking hoofd boren.'

Hakuna Matata Gang is momenteel op tournee door Europa. De band treedt op 10 en 24 juli op in Almere en op 31 juli in Arnhem. Naast Nederland zou de band onder meer optreden in België en Italië.

Volgens de Surinaamse nieuwssite De Ware Tijd wordt de Europese Tournee van HMG ondersteund door het ministerie van Buitenlandse zaken van Suriname. COC Nederland roept de Nederlandse regering op om de Surinaamse overheid hier op aan te spreken.

Het COC sluit zich aan bij Mikel Haman van de Surinaams-Nederlandse LHBT-vereniging Suripositivos Foundation, die ook pleit voor afgelasting van de optredens. De Surinaamse partnerorganisatie van het COC, het Lesbian, Gay, Bisexual Transgender Platform (LGBT), neemt eveneens in felle bewoordingen afstand van de Hakuna Matata Gang. Woordvoerder Tieneke Sumter noemt hun teksten onconstitutioneel, onwettig, mensonterend en inhumaan.

Bron: COC