Ruim een jaar na de Europese verkiezingen is het hoog tijd dat de Europese Commissie de langslepende discussie over Europees LHBTI-emancipatiebeleid vlot trekt en met een voorstel komt, zegt het COC o.a. in de brief.

In de hele Europese Unie krijgen LHBTI's te maken krijgen met discriminatie en geweld om wie ze zijn. Dat blijkt ook uit onderzoek van het EU-mensenrechtenagentschap (FRA). 'LHBTI’s zijn kwetsbaar voor verbaal en fysiek geweld en zijn vaak onzichtbaar omdat ze bang zijn voor de consequenties als ze uit de kast komen', schrijft het COC.

Timmermans kan deze problemen volgens het COC aanpakken met Europees LHBTI-emancipatiebeleid. Zo kan beleid landen tot actie aanzetten die nu nog onvoldoende verantwoordelijkheid nemen voor LHBTI-emancipatie. Ook kunnen succesvolle methoden om LHBTI-discriminatie aan te pakken Europabreed worden uitgewisseld. Er bestaat al Europees emancipatiebeleid voor gender, handicap, ras en etnische achtergrond.

Het COC prijst Timmermans in de brief ook voor het feit dat hij als Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken het LHBT-mensenrechten tot beleidsprioriteit maakte en voor zijn recente oproep als Eurocommissaris om het opengestelde huwelijk in alle EU-lidstaten te erkennen. 

Lees hier meer over op de website van het COC.